Ovaj grad u susjedstvu privlači sve više turista, ulice su kao iz božićnih filmova

Foto: Aleksandar Milutinović

STIŽE mnogima omiljeno doba u godini i brojni europski gradovi pripremili su bogat adventski program. Ako tražite ideju za putovanje ove zime, mogao bi vam se svidjeti blagdanski program ovog grada u našem susjedstvu, koji je od Zagreba udaljen samo četiri sata vožnje.

Riječ je o Novom Sadu koji sve više oduševljava turiste svojim božićnim sajmom i upisuje se na kartu najpopularnijih adventskih destinacija. Pripremili su bogatu gastronomsku ponudu i zanimljiv zabavni program, a brojne gradske lokacije izgledat će kao scene božićnih filmova. Evo što sve možete vidjeti i doživjeti ako se odlučite ove zime posjetiti Novi Sad.

Kućice za uživanje u vinu, hrani i glazbi

Kad pomislimo na advent, prva asocijacija su vjerojatno kućice uz koje se okupljamo s društvom, ispijamo kuhano vino i uživamo u kobasicama i fritulama. Mjesto okupljanja u Novom Sadu je glavni gradski trg, Trg slobode. Tamo će i ove godine biti smješteno 30-ak kućica na kojima ćete moći uživati u kuhanom vinu, toploj čokoladi, kolačima i raznovrsnoj hrani, ali i kupiti suvenire i božićne ukrase.

Jedna od mnogima omiljenih atrakcija je i novogodišnja retro kočija kojom se možete provozati kroz okićeni Novi Sad, a tu su i posebno uređena, instagramična mjesta za fotografiranje. Sve ovo se odvija pod okriljem festivala nazvanog Novosadski Zimzolend, koji će od 1. do 28. prosinca svakodnevno donositi raznovrstan dnevni i večernji glazbeni program, kao i brojne predstave i radionice za djecu.

Osim zabave na glavnom gradskom trgu, bogat glazbeni i gastronomski program Novosađani pripremaju i ispred šoping-centra Promenada, gdje će se održati festival Božićna čarolija. Za atmosferu će na obje lokacije biti zaduženi dječji zborovi koji će pjevati božićne pjesme na jedinstvenoj pozornici u obliku božićne jelke, a vikendom se možete zagrijati i rasplesati uz koncerte popularnih novosadskih bendova i DJ-eva.

Foto: Aleksandar Milutinović

Bajkovito klizalište u Dunavskom parku

Čarobno mjesto nedaleko od centra grada je Dunavski park, koji je jedan od najpoznatijih simbola Novog Sada. Tijekom prosinca i siječnja ovaj park postaje još čarobniji jer se pretvara u tzv. Ledenu šumu, atrakciju koju posjećuje preko sto tisuća turista iz Srbije i inozemstva.

Staze Dunavskog parka postaju bajkovito klizalište koje okružuje jezero u središtu parka, a drveće okićeno lampicama zaokružuje blagdanski ugođaj i čini ovaj park predivnom foto-lokacijom. Klizanje je radnim danima u jutarnjim satima za djecu mlađu od 12 godina besplatno, a za one koji se još nisu okušali u ovoj zimskoj aktivnosti, organiziraju i besplatnu školu klizanja.

Uz klizalište tu su i natkrivena bina na kojoj se održavaju svirke i DJ nastupi te 20-ak kućica gdje se možete okrijepiti toplim napitcima i finom hranom. Tu je i zimski bazar na kojemu možete kupiti vojvođanske specijalitete i ručne radove lokalnih umjetnika i zanatlija. Ledenom šumom možete i virtualno prošetati i uvjeriti se kako izgleda ovaj bajkoviti zimski park.

Foto: Dušan Dimić

Šoping za božićne poklone

Novi Sad mnogima je i draga šoping-destinacija, a u ovo blagdansko doba uz uobičajene šoping-centre organizirano je i nekoliko sajmova. Idealno ako želite kupiti božićne poklone za svoje najmilije ili se počastiti nekim novim komadom nakita ili odjeće.

One koji vole ručno rađene stvari, oduševit će Noćni bazar, sajam koji se odvija na najstarijoj novosadskoj tržnici, poznatoj i kao Riblja pijaca. Tamo ćete moći kupiti unikatne ručno rađene proizvode malih proizvođača, umjetnika i kreativaca. Noćni bazar održat će se 2. i 23. prosinca, pa ako ste ljubitelj rukotvorina, planirajte svoj put u Novi Sad oko ovih datuma.

U potragu za božićnim poklonima možete i u šoping-centar BIG, gdje se održava drugi po redu BIG Novogodišnji market. Tamo također možete kupiti poklone od lokalnih dizajnera i kreativaca, ali i ukusne domaće prehrambene proizvode i tipične vojvođanske specijalitete.

Foto: Aleksandar Milutinović

Božićno-novogodišnji koncerti i doček podno tvrđave

U Novom Sadu su se pobrinuli da ne manjka ni glazbeno-umjetničkih događanja. Ljubitelji glazbene umjetnosti doći će na svoje na ciklusu Božićno-novogodišnji koncerti. Na nekoliko gradskih lokacija, u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Galeriji Matice srpske, nastupit će brojni regionalni i svjetski umjetnici.

Primjerice, 16. prosinca u Srpskom narodnom pozorištu nastupit će regionalno popularna zvijezda sevdaha Amira Medunjanin u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a 28. prosinca na rasporedu je i Novogodišnji gala koncert na kojem će uz Vojvođanski simfonijski orkestar nastupiti prema nekima najveći violončelist današnjice, Izraelac Misha Maisky. Nastupit će i brojni drugi umjetnici, a čitav program Božićno-novogodišnjih koncerata možete pogledati ovdje.

Novosađani pripremaju i tradicionalni novogodišnji doček na otvorenom. Ove godine doček će se održati u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, možda i najpoznatijeg simbola grada. Program će biti otkriven naknadno pa svakako pratite stranice Turističke organizacije grada Novog Sada na kojima će organizatori otkriti sve detalje.

Foto: Aleksandar Milutinović

Zimski ugođaj Fruške gore i okolice Novog Sada

Ako se u ovo blagdansko vrijeme ipak želite odmaknuti od prepunih gradskih ulica i trgova, možda ćete htjeti obići okolicu Novog Sada. Na samo deset kilometara od grada se nalazi Fruška gora, najstariji srpski nacionalni park i nekadašnji otok u Panonskom moru.

Oko 97% površine Fruške gore čine šume pa je ona omiljena destinacija za trkače i planinare. Tamo se u proljeće održava maraton Fruška gora, jedna od najstarijih europskih trail utrka, koja okuplja tisuće ljudi.

No, ljubitelji aktivnog života ne moraju čekati proljeće jer se 24. prosinca odvija Winter Trail Race, natjecanje koje okuplja zaljubljenike u trail, trčanje, hiking i nordijsko hodanje. Start utrke je na Iriškom vencu, a sudionici se mogu okušati na dvije staze, dužine 10 i 17 kilometara. Prijave su moguće do 16. prosinca, a sve detalje možete pronaći ovdje.

Fruška gora idealna je destinacija i za obitelji s djecom, a privlači i sve više turista koji su ljubitelji boravka u prirodi i žele pronaći mir. Možete unajmiti neku od kuća za odmor i uživati u sanjkanju, snježnoj idili i zimskim radostima. Za potpuni doživljaj možete svratiti u okolne čarde i salaše te uživati uz tamburaše i isprobati autohtone gastronomske specijalitete Vojvodine, a tu je i šest vinskih puteva koji će zaokružiti ovaj zimski doživljaj.

Sadržaj donose Index i Turistička organizacija grada Novog Sada u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više