Ovaj hrvatski otok obara rekorde u broju turista. Evo zašto svi idu tamo

Foto: Branko Gusić

KRK je već godinama popularna destinacija za turiste, a kao najsjeverniji hrvatski otok mnogima je privlačan upravo zbog svoje blizine. No to nije jedini razlog za posjet ovom otoku, koji je hit destinacija za brojne Hrvate, ali i strance. Od predivne prirode i divnih plaža do gastronomije i bogatog noćnog života, evo što sve možete vidjeti i doživjeti ako skoknete na ljetovanje na ovaj otok.

Predivne plaže na više od 200 kilometara obale

Krk je uz Cres naš najveći otok, a ima čak 219.12 km obale. Tamo ćete pronaći mnoštvo plaža, od turistički popularnih do mirnih uvala. Krk se može pohvaliti s čak 15 plaža koje imaju Plavu zastavu, koja potvrđuje čistoću mora i obale te kvalitetu usluga. Plaže s Plavim zastavama naći ćete u gradu Krku, Baškoj, Malinskoj, Njivicama, Omišlju, Puntu, Marini Punat, Glavotoku i Šilu.

Jedna od najljepših plaža na Krku je Oprna, koju često uvrštavaju i na top liste najljepših hrvatskih plaža. Smještena je u predivnom zaljevu nedaleko od Stare Baške, a riječ je o pješčanoj i šljunčanoj plaži. Nije baš pristupačna, ali mnogi koji su bili tamo kažu da se isplati potruditi doći do nje. To najlakše možete učiniti brodom ili taxi brodićem, a ako idete autom, morate ga ostaviti na cesti iznad i pješice se spustiti po uskim i strmim stazicama. No jednom kad stignete, oduševit ćete se prizorom ispred vas i predivnom plavom nijansom mora.  

Posebno su popularne i plaže oko Vrbnika, među kojima se ističe Kozica. Riječ je o šljunčanoj plaži do koje stižete poslije 20-ak minuta šetnjice borovom šumom nakon što ostavite automobil na parkingu. To je svojevrsna divlja plaža, pa je idealan izbor ako se želite opustiti i uživati u miru, daleko od velikih gužvi.

Foto: Branko Gusić

Gozba s hranom i vinima

Krk će se svidjeti i svim hedonistima koji se na godišnjem vole počastiti dobrom hranom i vinom. Brojne konobe i restorani uz klasična jela od mesa i ribe nude i neke tipične krčke specijalitete koje morate probati.

Posebno je cijenjena krčka janjetina, koja se prema nekim legendama posluživala čak i na gozbama cara Nerona u Rimu. Još jedna delicija koju morate probati na Krku je autohtoni krčki sir. To je tvrdi, punomasni ovčji sir koji se najčešće jede kao predjelo, ali se njime možete zasladiti i na kraju obroka.

Na Krku morate probati i šurlice – tjesteninu prepoznatljivog oblika dobivenog omatanjem tijesta oko drvenog štapića ili igle za pletenje kako bi u sredini ostala šupljina. Šurlice su se tradicionalno jele s gulašom, a danas ih poslužuju s različitim umacima poput onog od tikvica ili divljih šparoga. Naći ćete i šurlice sa škampima, hobotnicom i mnoge druge varijacije.

Ako ste ljubitelji morskih specijaliteta, možete isprobati i svjetski poznati kvarnerski škamp, a sve ove specijalitete možete zaliti čašom autohtone vrbničke žlahtine. Riječ je o kvalitetnom suhom bijelom vinu nježne arome. Izuzetno je pitko, s notama smilja, divlje kruške i jabuke.

Foto: Shutterstock

Bogat noćni život pruža festivalsko iskustvo

Krk nudi i bogat noćni život za sve one koji se na ljetovanju vole dobro provesti i partijati uz elektroničku glazbu. U lipnju ove godine iznad Malinske je otvoren novi atraktivni klub Diamond, na lokaciji s koje se pruža predivan pogled na čitav Kvarnerski zaljev. Udaljen je manje od dva kilometra od mora, a kako je u samom središtu Krka, lako je dostupan svim domaćim, ali i stranim turistima.

Diamond Club cijelog ljeta donosi bogat program s velikim regionalnim i stranim imenima elektroničke glazbene scene, pa posjetiteljima pruža dojam festivalskog iskustva. I kolovoz je pun zanimljivih evenata. 11. kolovoza nastupit će zagrebački DJ Pablo Panda, a u goste mu stiže popularni rumunjski DJ Mahony.

Dan kasnije, 12. kolovoza, u Diamond Clubu nastupit će i planetarno poznati pariški duo Ofenbach. O njihovom uspjehu govore brojke od preko milijardu streamova i 350 milijuna pregleda na YouTubeu, kao i više od 250 nastupa na turnejama po Europi, SAD-u i Aziji.

18. kolovoza u Diamond stiže i Shouse, australski dvojac čija je pjesma Love Tonight postala party himna ovog ljeta i simbol slobode nakon pandemijskih mjera, a remiksirali su je Vintage Culture, David Guetta, Robin Shulz i mnogi drugi. 19.8. dolazi Themba, južnoafrički DJ koji se 2018. probio na svjetsku dance scenu, miješajući afričke korijene u jedinstveni spoj housea i techna.

Sve informacije o eventima i kako nabaviti ulaznice možete saznati ovdje.

Foto: PR

Gomila outdoor aktivnosti za one željne adrenalina

Na Krku ćete uživati i ako volite aktivan odmor i outdoor avanture. Kroz mrežu šetnica i biciklističkih staza od čak 600-tinjak kilometara možete istražiti prirodu otoka Krka dok uživate u pogledu na njegove prirodne ljepote.

U središtu Krka naći ćete zidine povijesnog kaštela i krčke bazilike, okružene s više od 150 km pješačkih staza. Ističu se dvije tematske – Putevima zlatnih kapi krčkoga blaga, koja vodi kroz polja maslina, te Pješačka staza krških lokava otoka Krka, koja vodi kroz šumoviti, ruralni dio otoka. 

Između Omišlja i Njivica naći ćete biciklističke staze koje će vam pružiti poseban doživljaj aromaterapije na otvorenom. Možete biciklirati kroz polja ljekovitog bilja po tzv. stazama ciklame, orhideje, kadulje, origana, lavande i ružmarina. Na ovim stazama provest ćete se i pored brojnih ljepota otoka Krka poput špilje Biserujke i pješčane uvale Slivanjske, jedne od najljepših plaža na otoku.

I na jugu otoka, u okolici Baške, naći ćete brojna outdoor iskustva. Ističu se poučna staza Baška-Zarok-Batomalj-Pod Lipicu te biciklistička i planinarska staza Do Mjeseca i nazad. Zaljubljenici u penjanje mogu posjetiti popularno penjalište Portafortuna, zvano i Vrata sreće, a u blizini poznate Staze glagoljice nalazi se i zipline s kojeg se pruža pogled na jug Krka i otok Prvić.

Ako vam je ipak draže provoditi vrijeme u moru, u Malinskoj se možete okušati u jedrenju ili naučiti roniti kako biste istražili ljepote hrvatskog podmorja. Mjesto Punat nudi i aktivnosti poput skijanja na vodi i surfanja, a u Dobrinju se možete uputiti u razgledavanje grčkog broda Peltastis, koji na 32 metra dubine zove na pravu ronilačku avanturu.

Foto: PR

Zaputite se na jednodnevne izlete na otočiće oko Krka 

U blizini Krka nalazi se i nekoliko otočića koji su popularne izletničke destinacije. Možda i najpoznatiji otočić krčkog akvatorija je Košljun, do kojeg možete doći taxi brodićem iz Punta ili iz grada Krka. Tamo ćete naći srednjovjekovni franjevački samostan s knjižnicom u kojoj se čuvaju inkunabule (prve tiskane knjige). Košljun je zaštićen i kao park-šuma, pa će vas oduševiti i svojom prirodom.

Između Krka i Cresa smjestio se otok Plavnik, na kojemu možete vidjeti bjeloglave supove u njihovom prirodnom staništu. Posebna turistička zanimljivost je i Plava špilja (još zvana i Ljubavna špilja), duga oko 20 metara. U špilju možete ući kroz uski prolaz koji čuvaju patuljci i oduševiti se otvorenim svodom i predivnim tirkiznim nijansama mora.

U blizini Plavnika nalaze se i dva manja otočića, poznata kao Kormati, gdje možete vidjeti velike kolonije galebova i kormorana, a ako vam se posreći, možete vidjeti i dupine, kojih na ovom području živi oko 180.

Južno od Krka nalazi se Prvić, zaštićeni botanički i ornitološki rezervat koji čuva brojne endemske biljke i također je stanište bjeloglavih supova. Još južnije možete se zaputiti na otoke Sv. Grgur i Goli otok i posjetiti ruševine zloglasnih političkih zatvora. Na Sv. Grguru možete se družiti i s pitomim jelenima lopatarima koji slobodno šeću otokom.

Foto: Shutterstock

U svakom slučaju, koje god aktivnosti preferirate ljeti, doživljaja na Krku i u njegovoj okolici neće vam nedostajati. 

Sadržaj donose Index i Diamond Club u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više