Ovaj vrt izgleda poput raja na zemlji, ali uđete li u njega mogao bi vas ubiti

Foto: Instagram

ALNWICK GARDEN koji se nalazi u Velikoj Britaniji jedan je od najljepših botaničkih vrtova na svijetu, ali ulazak u njega mogao bi vas skupo koštati. Ovaj predivni vrt poseban je po tome što u njemu raste više od stotinu najsmrtonosnijih biljaka na svijetu. 

Pri samom ulasku posjetitelji dobiju upozorenje da biljke ne bi trebali previše mirisati i da ih ni u kom slučaju ne smiju dirati, piše Atlas Obscura. 

"Ove biljke mogu vas ubiti", stoji natpis na ulaznim vratima. 

Vrt se nalazi u sklopu imanja dvorca  Alnwick, rezidencije vojvode od Northumberlanda, u kojem su se snimala prva dva filma iz serijala o Harryju Potteru. 

Kad je 1995. na mjesto vojvotkinje stigla Jane Percy odlučila je na raskošnom imanju urediti jedan egzotičan vrt. U početku je namjeravala vrt zasaditi ljekovitim biljem, ali nakon što je otputovala u Italiju i posjedila vrt obitelji Medici, rodila se ideja o otrovima. 

U njemu je zasadila otrovne biljke poput velebilja, strihininovca i kukute, ali i biljke s narkotičkim svojstvima poput maka, kanabisa ili određene vrste gljiva. Za mnoge je biljke morala dobiti posebnu dozvolu za uzgajanje od britanske vlade. 

Budući da je kontakt s ovim biljkama veoma opasan (neke vas mogu ubiti već pri samom dodiru), neke biljke su zaštićene kavezima, a vrt je, koji je od 2004., kad je otvoren za javnost, postao velika turistička atrakcija,  pod nadzorom 24 sata na dan. 
 

Pročitajte više