Pariški Tjedan mode: Kreatori u procjepu teatralnosti i ziheraštva

ŠESTI dan pariškog Tjedna mode bio je u znaku nedavno preminulog Yvesa Sainta Laurenta, dizajnera koji je u Francuskoj ostvario status "besmrtnog uzvišenog čovjeka", i to zato što su njegove kreacije nosile poznate žene i muškarci na svim mogućim svjetskim crvenim tepisima. Pod kreacije se potpisuje mladi Talijan Stefano Pilati kojeg je Laurent prije četiri godine postavio za kreativnog dizajnera u kući YSL, a koji je toliko oduševio da je bilo sasvim logično da nakon Yvesove smrti za tu modnu kuću nastavlja sa svojim prepoznatljivim potpisom. Kako slučajno modni kritičari njegove ideje ne bi ocijenili slabijima od odličnih, Stefano je napravio kolekciju koja je kod kupaca ziheraška - crna, bijela i crvena. Upravo tako je i bilo, modni kritičari su kuću YSL proglasili najboljom tog dana, a u konkurenciji je i za najbolju kolekciju ovosezonskog Paris Fashion Weeka .

Provjerena valentinovska boja

Baš kao prvih dana Tjedna mode, gotovo sve je podsjećalo na maštovito osmišljeni teatralni spektakl, više nego na klasičnu reviju dizajnerskih komada odjeće i obuće. Šest dana je već prošlo u Parizu, a dizajnerima su se gače tresle od muke kako iskočiti iz mase. Svakako, teško je bilo nakon toliko revija publiku, potencijalne kupce i modne kritičare ostaviti bez daha. U tome su uspjeli Karl Lagerfeld za kuću Chanel i francuski dizajner rođen u Maroku, Jean-Charlesa de Castelbajaca. Marokanac se u Americi proslavio kaputićima s medvjedićima koje je kreirao za Madonnu i Helenu Christensen povodom nastupa u filmu "Prêt-à-Porter", a ženu početkom sljedeće godine želi vidjeti kratke kose obojane crveno. 

Valentinova kolekcija koju je napravila talijanska dizajnerica Alessandra Facchinetti bila je jedna od onih s najmanjim pomakom u inovacijama od svih dizajnera. Cijela njezina ideja je fokusirana većinom na crvenu valentinovsku boju, koja je svakako zaštitni znak te kuće, međutim, kritičare je razočarala pucanjem na pre sigurno. Osim crvenih laganih haljina izrađenih većinom od svile, Alessandra se okuražila napraviti nekoliko ljetnih lepršavih haljina u bež i plavoj boji. Sedmi dan pariškog Tjedna mode je zatvorio 39-godišnji Britanac Alexander McQueen, kojeg je rodna zemlja nagradila za dizajnera godine. Tajice, asimetrija i SF look ovoga su puta bili njegov isključivi izbor. Boje prema njegovim zamislima, barem u ovoj kolekciji, nisu bile od presudnog značaja. Imperativ je stavio na dizajn koji je u konačnici bio sve osim uobičajenog i već viđenog.

Kenzo u romantičnom ozračju

Kako revije svakodnevno kreću već od jutra, osmog dana Tjedna mode već su izlagali Talbot Runhof, Kenzo, Elie Saab i Wunderkind. Talijan Antonio Marras, koji kreira za kuću Kenzo, izmamio je nešto jači pljesak publike od dotadašnjih dizajnera. Romantičnim haljinama s dodacima poput šljokica, zalijepljenih komadića razbijenog ogledala ili remenju od školjaka odoljele su rijetke žene.

Suradnja dizajnera Johna Galliana i pjevača Jay-Z-ja

Večeras oko 20 sati bit će prikazana dugoočekivana revija Britanca Johna Galliana, dizajnera koji se kao klinac u modni svijet otisnuo kolekcijom inspiriranom francuskom revolucijom, a kasnije komadima odjeće nadahnutim "vječnom muzom", glumicom Charlize Theron. Zasigurno najveće poklonice njegove mode su glumice Cate Blanchett i Nicole Kidman.  Između vlastite kolekcije i one koju radi za kuću Christian Dior, koja ga je brzinom munje lansirala u svijet najboljih dizajnera, Galliano godišnje osmisli šest kolekcija, uključujući i onu koju potpisuje svojim punim imenom i prezimenom - "G Galliano". Prema zadnjim informacijama, John uskoro planira ostvariti suradnju s pjevačem Jay-Z-jem s kojim želi napraviti neobičnu i strogo limitiranu kolekciju.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više