Pariški Tjedan mode prerastao u umjetničku reviju cirkuških marioneta

NEZASITNI šarenilom u početku su se činili samo Vivienne Westwood, Cacharel i John Galliano, dizajneri koji su svoje najnovije kolekcije predstavili u prva tri dana pariškog Tjedna mode za proljeće/ljeto 2009. godine. Međutim, kako odmiču dani, a s njima dolaze i odlaze novi dizajneri i njihove kolekcije, sve je izvjesnije kako će jednog dana nosiva moda iščeznuti, a Tjedni mode se pretvoriti u opći cirkus. Najupečatljivija revija četvrtog dana bila je indijskog dizajnera Manisha Arore. Sve do jedne manekenke su bile odjevene poput kakvog cirkuskog klauna, noseći odjeću koju bi rijetki odjenuli čak i na maskenbal, dok je njegova ideja bila "kazalište, a ne modna pista". Dosad je najviše nastupao u rodnoj Indiji u gradovima New Delhi i Mumbai, a svijet je njegov rad upoznao na londonskom i hongkonškom Tjednu mode. U suradnji s veleposlanstvom Indije u Londonu, neke je radove izložio u Victoria & Albert muzeju.

Pucanje na sigurno s crno-bijelim kombinacijama

Taman kad su prošle dvije "normalne" i nosive revije njemačkog dizajnera i stilista Karla Lagerfelda te francuskog diva Jeana Paula Gaultiera, koji su i ovoga puta pucali na sigurno s elegantnim crno-bijelim kombinacijama uz poneki izlet u boju, na red je došla kolekcija 24-godišnjeg kolumbijsko-američkog dizajnera Estebana Cortazara koji kreira za Emanuela Ungara. Indigo plava, ljubičasta, ružičasta i crvena njegov su izbor boja za proljeće/ljeto naredne godine. Mladić se modom počeo baviti u dobi od samo 13 godina, a kao odskočna daska mu je poslužilo poznanstvo s Kalom Ruttensteinom, direktorom mode lanca dućana Bloomingdale's, koji je Estebanu omogućio predstavljanje jedne od njegovih prvih kolekcija.

Jedna od rijetko vrlo nosivih kolekcija predstavljena je peti dan pariškog Tjedna mode, a potpisao ju je Givenchyjev dizajner Riccardo Tisci. Iako je i on poput Lagerfelda znao da će crno-bijela kombinacija lako proći kod publike, ravne linije, svila, koža i ručno izrađeni kaputići zrcalili su se u očima svih žena koje su već godinama poklonice njihovog elegantnog izričaja. Trenutak kasnije, kad je na scenu izašla kolekcija Sonie Rykiel, svi su ostali zatečeni idejom koja kombinira odjeću i kosu, lutke kao modni dodatak i Supermenov logo, francuske kapice i perje svih boja u kosi. Opet na rubu cirkuskog.

Većina je njezine ideje s oduševljenjem prihvatila, iako su na početku modni kritičari bili uvjereni kako nikome neće biti jasno "gdje tu odjeću nositi", međutim, upiti za komade kolekcije Sonie Rykiel nadmašili su sva očekivanja. Šesti dan pariškog Tjedna mode još uvijek traje, a dosad su se u jutarnjim satima predstavili Stella McCartney, kći Beatlea Paula McCartneya te francusko-švedski dizajner Marcel Marongiu koji kreira za modnu kuću Guy Laroche.

Vrhunac pariškog Tjedna mode - revija Yvesa Sainta Laurenta

McCartneyeva je na početku revije dobila pljesak za scenografiju koja je "šarena, dječja i zaigrana", baš kakve su nekima ovogodišnje kolekcije. Što se odjeće tiče, nije se previše odmakla od svojeg uobičajenog poteza, pa je tako i za proljeće/ljeto 2009. godine ženu smjestila u elegantne i lagane modele najčešće pastelno tirkiznih i akromatskih boja. Šesti dan zatvara revija Yves Saint Laurenta, nedavno preminulog dizajnera kojeg je oplakivao cijeli modni i ini svijet. Kao rođeni Francuz koji je na pariškoj adresi proveo cijeli život, ova će revija biti od posebnog značaja, posebno za Francuze. Iza njega je ostao samo brend Yves Saint Laurent koji je Yves 1962. godine osnovao s partnerom Pierrom Bergéom. Danas se pod brend potpisuje Talijan Stefano Pilati kojeg je Yves prije četiri godine postavio za kreativnog dizajnera u kući YSL, nakon što su za to mjesto prvo razmatrali Alexandera McQueena.

Lana Vukičević
Foto: AFP

Pročitajte više