Pete Townshend, simbol poput Dylana, Lennona, Jaggera i Richardsa

PREMDA mu ime nije naširoko poznato u javnosti, Pete Townshend (57), koji je u protupedofilskoj istrazi uhićen ovoga tjedna u Londonu pa potom pušten uz jamčevinu, zasigurno spada među glavne simbole rockscene iz 60ih godina prošloga stoljeća u društvu Boba Dylana, Johna Lennona, Paula McCartneyja, Micka Jaggera ili Keitha Richardsa.

Čovjek koji ima nos u obliku trupa Concordea bio je vodeći čovjek skupine Who koja je s Beatlesima, Rolling Stonesima i Kinksima činila poker asova revolucije roka 1960-ih.

Townsend je rođen 19. svibnja 1945. u Londonu u obitelji glazbenih umjetnika. Majka Betty bila je pjevačica, a otac Cliff saksofonist, pa nije čudo da se maleni Pete zarazio strašću za glazbom, a posebice američkom crnačkom glazbom.

Najprije je kao čelni čovjek grupe Detours, koja se kasnije pretvorila u Who, izvodio pjesme velikih imena američke crnačke glazbe, među kojima su bili Bo Diddley i James Brown, a zatim se i sam predstavio kao autor od 1965. hitom ´My Generation´.

Townshend je 1968. polučio veliki uspjeh dvostrukim albumom ´Tommy´ koji je potom i ekraniziran. U njemu se govori o životu gluhonijemog i slijepog mladića Tommyja kojemu spretnost na električnom fliperu donosi slavu.

Misticizam, promišljanje moći i zamki slave, te osude duhovne manipulacije - sve su to područja koja su činila plodno tlo za umjetničku maštu Townshenda.

On se i sam suočavao s nizom problema koje su donosili uživanje alkohola i droge, ali je ostao zapamćen kao jedan od najsuptilnijih glazbenika svoje generacije. Tijekom nadolaska punka u drugoj polovici 1970-ih Townshend je bio jedan od rijetkih kojemu je novi val priznao dug za svoju slavu.

Townshend je često u pjesmama obrađivao delikatne teme poput masturbacije ili pitanja seksualnog identiteta. Zanimljivo je, međutim, da pjesmu na albumu ´Tommy´ u kojoj je riječ o pedofiliji nije napisao on već basist John Entwistle.

Skupinu Who, uz Townshenda i Entwistlea, koji je umro u lipnju 2002., činili su još ´seks simbol´ pjevač Roger Daltrey i bubnjar Keith Moon, preminuo još u kolovozu 1978.

Pročitajte više