Počeo 56. međunarodni filmski festival u Cannesu

GLUMCI Penelope Cruz i Vincent Perez u srijedu navečer proglasili su otvorenim 56. filmsku smotru u Cannesu, koja je počela prikazivanjem filma "Fanfan la Tulipe" Gerarda Krawczyka izvan konkurencije, a završit će 25. svibnja dodjelom Zlatne palme jednom od dvadeset filmova u službenom programu.

Španjolska je glumica govorila na francuskom, a Vincent Perez, Francuz španjolskog podrijetla, na španjolskom, a zatim su oboje prešli na engleski.

Prije toga, domaćica svečanosti, talijanska glumica Monica Bellucci, pozdravila je oko 2000 posjetitelja koji su u dvorani Louis Lumiere u festivalskoj palači nazočili otvorenju, svjedočeći o šarolikosti filmskog svijeta. Istaknula je da je "u ova nemirna vremena osobito važno ne pristati na isključivost".

Američka plesačica Carolyn Carlson i francuska Marie-Claude Pietragalla izvele su neobičan balet "u čast predsjednika žirija", francuskog redatelja Patricea Chereaua.

Prisjećajući se svojeg prvog susreta s osmeročlanim žirijem, redatelj koji je u Cannesu nagrađen za "Kraljicu Margot", ispričao je kako su svi zadržali u sjećanju svoj prvi dolazak u palaču: "Točno se sjećamo dana i sata i je li padala kiša ili je bilo lijepo", rekao je on.

Rekao je da je "ponosan" što predsjeda žirijem, "što gleda filmove, o njima raspravlja i voli ih".

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više