Pomozite tijelu da se privikne na pomicanje sata

Foto: Instagram

JEDAN sat više koji smo noćas dobili mnoge je razveselio. Neki su odlučili da će spavati sat vremena dulje, drugi su ostali sat vremena više u noćnom izlasku, a trećima imaju sat više za dnevne aktivnosti.

Ipak svako pomicanje sata naše tijelo izbacuje iz rutine i remeti naš cirkacijski ritam.

Ista stvar se događa kad mijenjate vremenske zone. Kad letite na istok gubite vrijeme, a isprovocirani raniji odlazak u krevet dovest će do poteškoća s usnivanjem i vjerojatno ćete dulje biti budni ni inače. S druge strane, let na zapad dodaje vrijeme pa ćete lakše zaspati, ali teško ćete se probuditi.

U prosjeku potreban nam je jedan dan da se prilagodimo na nove okolnosti, no kod nekih prilagodba može trajati i dulje.

Svjetlost je najvažnija karika našeg svakodnevnog ritma pa se nastojte što više izlagati svjetlu, posebice sunčevom. Noću ne biste trebali biti izloženi jakom svjetlu jer vas ono razbuđuje. Ako noću idete na toalet nemojte paliti jaka svjetla, već nastojte imati lampicu koja vas neće razbuditi, piše WebMD.

Prije spavanja nastojte stvoriti ugodnu atmosferu za san. Izbacite kofein i alkohol navečer, vježbajte nekoliko sati prije odlaska u krevet, priuštite si toplu kupku, a važno je i leći i ustati svaki dan u isto vrijeme.

Zbog pomicanja sata mogli biste doživjeti neke neobične stvari.

Znanstvenici tvrde da je pomicanje sata uzrok za veći broj prometnih nesreća ponedjeljak nakon promjene sata. Razlog za to je poremećen san i manjak koncentracije.

Više nesreća na radu događa se u tjednu nakon pomicanja sata.

Prvi tri dana nakon pomicanja sata zabilježen je veći broj srčanih udara.

Promjena sata uzrokuje da zaposlenici prvih dana gube više vremena na poslu na aktivnostima koje im nisu potrebne, poput besciljnog surfanja na internetu jer su preumorni i dekoncentrirani.

Češće su cluster glavobolje. 

Pročitajte više