Postaju li domaće TV zvijezde robovi televizijske politike?

Organizatori diskografske nagrade Porin nedavno su pozvali Zlatana Zuhrića i Hrvoja Kečkeša da u ulogama "najpoznatijih hrvatskih stilista", Robača i Dančija, nastupe na ceremoniji. Iako su oni prvotno pristali, a i glasnogovornica Nove TV je isto potvrdila, Siniša Svilan u zadnji je tren promijenio mišljenje i protagonistima jedinog zabavnog talk showa na toj televiziji zabranio odlazak u Makarsku.

Podsjetimo, Mirko Galić svojedobno je Zuhri zabranio istovremeno sudjelovanje u Zuhra Light Showu i Večernjoj školi, koja se tada proizvodila u produkciji HTV-a. Posljednji Svilanov potez prilično je razljutio Zuhru, koji je izjavio da će poštovati njegovu odluku, ali da će ubuduće biti "sam svoj šef". Dok je na Novoj TV, izgleda da će to malo teže postići.

Televizijske kuće u nemilosrdnoj borbi za gledatelje imaju prilično strogu politiku, pa svojim zvijezdama u principu ne dopuštaju pojavljivanje u konkurentskim programima (osim kad je riječ o dodjeli Ekrana, koja na HTV-u do besvijesti reklamira konkurente). TV zvijezde privatnih kuća potvrdu moraju dobiti i za davanje intervjua, a glasnogovornici nerijetko traže i autorizaciju, pa čak i za intervjue koji nemaju nikakve veze s poslom voditelja.

Je li 18 tisuća kuna, koliko neke TV zvijezde na privatnim televizijama navodno mjesečno dobivaju, dovoljno za svojevrsnu medijsku šutnju, ili barem ograničenost? Naše TV zvijezde o ovom pravilu govore isključivo afirmativno, kao o nužnoj potrebi, ali se u određenoj mjeri slažu da ta pravila ograničavaju njihovu slobodu, jer ne mogu uvijek reći što žele i(li) misle, ili se, poput Zuhre i Kečkeša, moraju kloniti manifestacija koje ne organizira njihov poslodavac. 

Nije Porin vrh svijeta, ali je tužno da ga to što se emitira na HTV-u automatski "cijepi" protiv ostalih TV zvijezda i tako nepotrebno stvara klanove, kojih nam je u domaćem javnom životu ionako dosta.

D.K.

Pročitajte više