Potter doveo britanska filmska ulaganja na rekordnu razinu

NAJNOVIJI film o Harryju Potteru, "Zatočenik Azkabana", pridonio je rekordnom povećanju ulaganja u filmsku produkciju u Velikoj Britaniji prošle godine, objavio je u utorak BBC.

Veliki filmski hitovi, kao što je povijesni ep "Troja" s Bradom Pittom u glavnoj ulozi, također su zaslužni za rekordnu potrošnju od 1,17 milijardi funti u filmskoj industriji, izjavilo je Filmsko vijeće Velike Britanije (UK Film Council).

Iznos utrošen za isključivo britanske filmove povećao se za jednu petinu, dok su se ulaganja stranih filmaša povećala za 85 posto.

Ukupan broj snimljenih filmova, uključujući koprodukcije, povećao se na 177.

Iza rekordnog iznosa stoje još i filmovi "Na rubu pameti", nastavak filma o Bridget Jones, dječji animirani film "The Magic Roundabout Movie" te ljubavna znanstveno-fantastična priča "Code 46".

Studija analizira domaće britanske filmove, ali i one iz inozemstva koji su uglavnom snimani u Britaniji. Uzima u obzir i "koprodukcije", koje se snimaju u Britaniji i u inozemstvu, s britanskim filmskim osobljem i ekspertizom.

Domaći britanski filmovi uključuju mjuzikl u stilu Bollywooda, "Bride and Prejudice" i dramu u dokumentarnom stilu "The Football Factory". Britanska lutrija putem Filmskog vijeća financira neke filmove, primjerice klasik E. Nesbitta "Five Children", "It" s Kennethom Branaghom te romantičnu priču "Ladies in Lavender" s Judi Dench i Maggie Smith.

Broj stranih filmova snimanih u V. Britaniji porastao je za 85 posto, dokazujući da je Britanija opet primamljiva lokacija za snimanje, nakon usporenog posla uslijed napada 11. rujna.

Ova kategorija uključuje film o Potteru, koji će izaći u lipnju, kao i remake komedije iz 1960-ih s Michaelom Caineom "Alfie", ovaj put s Judeom Lawom u glavnoj ulozi.

Među koprodukcijama je film "In My Fathers Den" sa zvijezdom serije "Spooks" Matthewom McFaddenom, snimljen u suradnji s novozelandskim filmašima.

Steve Norris, direktor odjela za međunarodnu suradnju Filmskog vijeća, kaže da ove brojke pokazuju "bogatstvo talenta" u britanskoj filmskoj industriji.

"Svjetski filmaši prepoznaju Veliku Britaniju kao jedno od najboljih mjesta za snimanje filmova", izjavio je on.

"Veliki broj koprodukcija pokazuje da filmska industrija ima zaista globalni karakter i da Velika Britanija ima ključnu i sve važniju ulogu".

Pročitajte više