Predstavljena nova automobilska marka

AUTOMOBILSKI svijet je početkom siječnja postao bogatiji za jednu automobilsku marku. Iza nje stoji zvučno ime koje se sve donedavno povezivalo s Aston Martinom.

Fisker Coachbuilding je privatna tvrtka čiji cilj je, kao i kod većine ostalih manufaktura, obogatiti automobilsko tržište nečim posebnim. U ovom slučaju se radi o jedinstvenoj kombinaciji, a to je predivan dizajn i najmodernija mehanika. Dakle, radi se o još jednoj tvrtki koja je obujmom proizvodnje mala, ali zato kvalitetom itekako iznad svih standarda.

Tako barem tvrde njeni utemeljitelji. To su Henrik Fisker i Bernhard Koehler. Svi obožavatelji Aston Martina dobro znaju da je Fisker svojedobno (2001.-2003.g) radio u toj tvrtki, te je bio šef Fordovog dizajnerskog centra u Londonu. Direktno je odgovoran za dizajn modela DB-9 i koncepta AM-V8 Vintage. Prije toga je radio u BMW, a kao glavni uspjeh spominje se model Z8 (1999.g) i koncept Z07 prikazan u Tokiju 1997.g.

Znanja stečena u više od 15 godina dizajnerskog iskustva u auto-industriji Fisker je odlučio pretočiti u potpuno nove modele pod vlastitom značkom. Glavni oslonac u tom naumu mu je prije spomenuti Koehler koji se gotovo četvrt stoljeća bavi 3D modeliranjem. Koehler je također radio u BMW-u i Fordu, a iza sebe je ostavio značajne rezultate. 

Tvrtka je smještena u južnoj Kaliforniji, a bit će fokusirana na proizvodnju malih serija ultra-sportskih automobila. S proizvodnih traka, ako ih tako zbog načina proizvodnje možemo nazvati, trebalo bi silaziti do 150 automobila po modelu. Naime, kako bi se postigao kolekcionarski imidž, odnosno dovoljna doza ekskluzivnosti, u tvrtki ne planiraju opseg proizvodnje s obzirom na vremensko razdoblje, kao što je to uobičajeno, već je postavljen limit s obzirom na model.

Do kraja godine Fisker će izaći u javnost s prvim prijedlozima dizajna kako bi opipao bilo javnosti i izazvao interes za novu marku. U tvrtki planiraju da bi nakon godine dana marketinške kampanje mogli krenuti u proizvodnju, što znači da će prvi automobil s Fiskerovim logom biti na cesti do kraja 2006. godine.

U intervjuu danom njemačkom magazinu Spiegel, Koehler je izjavio da će njihovi automobili konkurirati svim highend sportašima, od Jaguara do Porschea, Ferrarija i Aston Martina. Prvi model imat će cijenu između 180.000 i 250.000 USD, a njegove obrise moći ćemo prvi put vidjeti krajem godine.

Tvrtka Fisker Coachbuilding lansirala je nedavno službene stranice na adresi http://www.fiskercb.com . Na stranici se zasada nalaze samo osnovne informacije vezane uz osnivanje tvrtke, dok će na zanimljivosti trebati očito pričekati još nekoliko mjeseci.

Pročitajte više