Preminula glumica Nada Subotić, poznata po ulogama u "Sokol ga nije volio" i "U registraturi"

Screenshot: YouTube

GLUMICA Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella preminula je u četvrtak, 28. siječnja u Zagrebu u 85. godini.

Rođena je 11. listopada 1931. godine u Bošnjacima, a osnovnu školu gimnaziju pohađala je u Vinkovcima. Glumom se počela baviti tijekom gimnazijskog školovanja.

Akademiju dramske umjetnosti završila je 1954. u Zagrebu, a od rujna iste godine članica je kazališta "Gavella", na čijim je daskama provela cijeli radni vijek, do odlaska u mirovinu 1990. godine.

"Zahvaljujući velikoj moći transformacije, snažnoj glumačkoj volji i osebujnom smislu za blagu komiku, svoje je mjesto u hrvatskom glumištu pronašla zaobišavši fahove i postavši karakterna glumica", napisali su iz Gavelle o glumici.

Istaknula se u ulogama Klitemnestre u Eshilovoj drami "Žrtva na grobu", Marthe Dobie u "Djevojačkoj školi" Lillian Hellman, Marte u "Ljubavi u koroti" Drage Ivaniševića i Terese Browne u "Zatvorenim sobama" Grahama Greena. 

Odigrala je i uloge u popularnim TV serijama, kao što su "Posljednji Stipančići", "Sezona lova", "U registraturi", "Čovik i po" i mnoge druge.

Dobitnica je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1997. godine.

Pročitajte više