Prije 33 godine roker je američkom Kongresu održao lekciju koja se pamti i danas

Screenshot: YouTube

AMERIČKI glazbenik i tekstopisac Dee Snider, najpoznatiji kao frontmen heavy metal skupine Twisted Sisters, prije 33 godine održao je govor pred američkim Kongresom koji je do danas zapamćen kao jedan od najlegendarnijih istupa prikazanih na televiziji.

1985. godine u SAD-u se pojavio PMRC (Parents Music Resource Center), skupina koju je osnovala Tipper Gore, a koja je zamišljena kao skupina zadužena za "upozoravanje na uvredljiv materijal na glazbenim albumima", odnosno na sve ono što bi roditelji mogli smatrati neprikladnim poput psovki, opscenih slika i stihova te seksualnog i nasilnog sadržaja. Jednostavnije, skupina zadužena za cenzuriranje.

U PMRC-u nalazile su se supruge najutjecajnijih ljudi Washingtona, a stvorile su i listu "Filthy 15", odnosno "Prljavih 15" na kojoj se, po njihovom mišljenju, našlo 15 najuvredljivijih pjesama ikad snimljenih.

Iste je godine Dee Snider pozvan da pred Kongresom govori u ime svih onih koji se protive PMRC-u. Na listi "Filthy 15" našla se i njegova pjesma We’re Not Gonna Take It, a PMRC se bunio i protiv pjesme Under The Blade.

Snider je pred Kongres stigao u pravom heavy metal izdanju - s kovrčavom grivom na glavi, u trapericama i traper prsluku ispod kojeg je imao rokersku majicu bez rukava, a dok je ulazio u sudnicu, na očima je imao naočale.

Kad je Dee stao za govornicu, pred kamere odabranih nacionalnih TV kuća koje su prenosile raspravu, malo tko od zagovornika PMRC-a je očekivao mnogo od njega. Međutim, ono što se tad dogodilo najbolja je lekcija da nikad ne treba suditi knjigu prema koricama.

Dee je održao veoma moćan, staložen i edukativan govor koji je ostavio bez teksta PMRC-ovce te sve ostale okupljene u dvorani, kao i one pred TV ekranima.

U govoru se osvrnuo na pjesmu Under the Blade kojoj se protivila Tipper Gore. "Gospođa Gore tvrdi da moja pjesma Under the Blade potiče sadomazohizam, ropstvo i silovanje. Tekstovi koje je citirala apsolutno nemaju veze s tim temama. Upravo suprotno, riječi koje je koristila govore o operacijama i strahu koji stvaraju ljudima... Mogu sa sigurnošću reći da jedini sadomazohizam, ropstvo i silovanje u ovoj pjesmi se nalazi u glavi gospođe Gore", rekao je tad.

Čitav govor možete pogledati ovdje.

Kasnije je za Rolling Stone otkrio da se za govor pripremao s tour menadžerom Joeom Gerberom koji je već bio na nekim saslušanjima za PMRC. "Radili smo na tome nekoliko tjedana", rekao je.

O istoj su temi te godine pred Kongresom govorili i Frank Zappa te John Denver.

"Drago mi je da sam to učinio. Ponosim se što sam učinio pravu stvar, a to je bila prava stvar", rekao je 2015. Dee.

Unatoč uspješnom svjedočenju, PMRC je pobijedio. Posljedica je bila ta da su brojni albumi dobili "Parental Advisory Explicit Content" naljepnicu. Međutim, unatoč tome, ono što su Snider i ostali glazbenici napravili ostalo je upamćeno u povijesti.

Pročitajte više