Princ Harry: Gotova škola, moguća vojna karijera

PRINC HARRY završio je u četvrak školovanje na jako "otmjenoj" privatnoj engleskoj školi u Etonu, nakon zadnjeg ispita iz zemljopisa, a nakon godine dana odmora trebao bi se upisati na uglednu vojnu akademiju Sandhurst, gdje će možda započeti vojnu karijeru.

Pojedinosti o tome što će princ raditi tijekom godine odmora neće biti poznate do rujna.

Da bi se upisao na Sandhurst princ Harry prvo treba položiti ispit, a zatim ući u izbor prijamnog odbora.

Bude li Harry doista profesionalni vojnik, bit će drugi član kraljevske obitelji koji je krenuo tim putem, 42 godine nakon princa Michaela od Kenta.

Zahvaljujući A-levels (odgovara našoj maturi) u umjetnosti i zemljopisu kojima je dodatno obogatio svoj životopis, Harry kojemu je 18 godina, već je za petogodišnjeg boravka u Etonu pokazao svoje zapovjedničke sposobnosti.

Pošto je u svibnju bio promaknut u najviši čin u sklopu školskog zbora kadeta, tj. u čin časnika, princ Harry, treći po redu nasljednik kraljevske krune, predvodio je na godišnjem školskom mimohodu vod od 48 svojih drugova iz istog naraštaja. To je s divljenjem pratio njegov otac, i sam bivši časnik u kraljevskoj mornarici.

Harry, koji bi mogao izabrati vojnu karijeru pod zastavom Welsh Guards, trebao bi se prvo upisati na Sandhurst, jednu od najstarijih vojnih akademija na svijetu.

Nakon 44-tjedne obuke učenici te škole dobivaju čin časnika. U Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, utemeljenoj 1947., školovao se jordanski kralj Hussein i sultan Bruneja.

Princ Harry će u Sandhurstu ići i stopama Dodija al Fayeda u čijem je društvu bila njegova majka Diana kada je u kolovozu 1997. smrtno stradala u automobilskoj nesreći.


Pročitajte više