"Promijenile su se samo budaletine": Evo što ste rekli o životu u Jugoslaviji i danas

Foto: Facebook

POVODOM obljetnice nekada najpopularnijeg praznika u bivšoj Jugoslaviji, Dana mladosti, u anketi smo vas pitali mislite li da se bolje živjelo u bivšoj državi ili danas.

Sudeći po velikom broju sudionika u anketi, ta je tema još uvijek zanima mnoge od nas. Gotovo 15 tisuća glasova je, možda i očekivano, premoćno odlučilo da se u Jugoslaviji živjelo bolje nego danas.

Ta je tema izazvala i brojne komentare u kojima su neki izražavali nostalgiju, neki argumentirali zašto je bilo bolje prije, a neki i zašto ne treba gledati u prošlost. Ovdje ćemo izdvojiti neke od njih.

"Ma zamislite samo da vas netko stavi na spisak na kojem ćete dobiti stan. Zamislite samo besplatno zdravstveno osiguranje. Zamislite samo državu u kojoj se radnička prava poštuju i crkvu koja nema utjecaj na državu. Zamislite samo državu koja ima vlastitu proizvodnju i radnička odmarališta na obali mora. Doista jedan zločinački i neodrživ sistem."

"Hrvatska je bila i prije i imamo je sada samo što su se budaletine promijenile. I uvijek će radnička klasa podnijeti najveći teret."

"Što je bilo bolje, ničega nije bilo, u mesnici je visjela jedna kost, redukcije na sve strane policija me hapsila zato što sam kao dječačić bacio petardu za Božić, po kafićima su bili samo muškarci..."

"Lopova i nepotizma je bilo i u ono vrijeme, isto kao i danas"

"Svatko se mogao obrazovati, školovati. Mnogi su završili fakultete, ali su ostali u opancima po svom mentalnom sklopu i doživljavamo ovo!"

"Kao i svakom sustavu, bilo je svega... Nestašica goriva, par-nepar, nema kave, nema mesa, nema deterdženta, nema maslaca, ALI ljudi... bilo je POSLA i PARA"

"Odgovor na ovo pitanje ne može biti crno/bijelo. To je kao da se goloj osobi nudi da izabere što joj je važnije od odjeće, cipele ili šešir. Jedino što bi se moglo reći sa sigurnošću jest to da je bilo više nade i vjere u budućnost."

"Ja samo znam da su se tada narodu dijelili stanovi, a sada im se oduzimaju.
I da, slušala se kvalitetnija muzika. Tada su zabavnjaci bili pravi zabavnjaci, a narodnjaci pravi narodnjaci. A novi val je bio novi val."

Pročitajte više