Evo koliko su prošle godine koštale kuglice sladoleda u Zagrebu, a koliko sada

Foto: Index

POSLJEDNJIH nekoliko godina uoči ljeta krene val nostalgije za vremenima kad se kuglica sladoleda mogla kupiti za tri kune. Ove godine nostalgiji dodajemo i vremena kad se još moglo plaćati kunama. Čini se da će cijena uskoro opet biti ista, a razlikovat će se samo valuta.

Prošle godine obišli smo slastičarnice po Zagrebu te otkrili da se cijena kuglice kretala između 1.40 i 3.50 eura, odnosno između 10.54 i 26.37 kuna. 

Ove godine odlučili smo napraviti isto i saznati cijene kuglica po Zagrebu te koliko su se one promijenile u odnosu na prošlu godinu. Neke slastičarnice zadržale su iste cijene, druge su ih podigle, a pronašli smo jednu koja ih je čak i spustila. 

Cukeraj

Gdje: Petrinjska ulica 61
Cijena kuglice: od 2 eura do 2.50 eura

Kuglica sladoleda u Cukeraju košta jednako kao i prošle godine. Posebni okusi poput čoko bajadere i cukeraja koštaju 2.5 eura dok "obični" okusi poput čokolade, limuna i lješnjaka koštaju dva eura. Zanimljivo je da se pola-pola kuglice također naplaćuju po specijalnoj cijeni od 2.50 eura, što se čini u redu s obzirom na to da mnoge slastičarnice to više ne dopuštaju.

Häagen-Dazs 

Gdje: Ulica Ivana Tkalčića 27
Cijena kuglice: 2.80 eura 

U spomenutoj slastičarnici cijene se nisu promijenile od prošle godine tako da ćete i ove godine kuglicu platiti 2.80. Međutim, uzmete li više kuglica, cijena će biti jeftinija. Dvije kuglice su 5.30 eura, a tri kuglice 7.50. Dodaci su kao i prošle godine 80 centi, a ima i primamljiva ponuda za 6.30 eura gdje birate dvije kuglice i dva dodatka.

U Haagen-Dazsu sladoled možete upariti s vaflima, browniejima, cookiejem ili tortom. 

Oranž

Gdje: Ilica 7
Cijena kuglice: od 2.20 eura do 2.50 eura

Oranž također nije mijenjao svoje cijene u odnosu na prošlu godinu. Okusi pistacije, smokve i čokolade bez šećera skuplji su u odnosu na ostale, a u ponudi imaju vaniliju, cookies, jagodu, lješnjak, malagu itd.

Amelie slastičarnica

Gdje: Vlaška ulica 6
Cijena kuglice: od 2 do 2.50 eura

Amelie slastičarnica ove godine digla je cijene za 30 do 60 centi po kuglici. Prošle godine okuse poput vanilije, maline i čokolade plaćali ste 1.70, a pistaciju 1.90, a ove godine svi okusi osim pistacije su 2 eura, dok je pistacija 2.50.

Kraš choco&café

Gdje: Trg bana Josipa Jelačića 5
Cijena kuglice: 2.40 eura

Prošle godine cijena kuglice sladoleda bila je 1.80, a premium sladoleda 2 eura. Ove godine istaknuta je cijena samo premium sladoled, a na upit saznala sam da je to cijena svih okusa. Okusi su drugačiji u odnosu na ostale slastičarnice pa tako možete jesi okuse domaćice, bananka, dorine, jafe itd.

Vincek

Gdje: Ilica 18
Cijena kuglice: 2 eura

Kuglica sladoleda u Vinceku skočila je s prošlogodišnjih 1.60 na dva eura ove sezone. U Vinceku svi okusi koštaju jednako. Neki od neobičnih okusa su svakako kesten, mango i dijetna čokolada.

Vis à Vis by Vincek

Gdje: Tomićeva 2
Cijena kuglice: 2.10 eura

U Vis a Vis by Vincek prodaje se bezglutenski sladoled, a kuglicu ćete platiti 2 eura i 10 centi što je 30 centi skuplje u odnosu na prošlu godinu. U ponudi imaju četiri vrste preljeva koje ćete platiti 60 centi, a 50 centi za neki od šest dodataka koje imaju u ponudi. 

Okusi sladoleda su vrlo neobični pa tamo možete pronaći sladoled s mrkvom, bademom i đumbirom, zatim zeleni čaj s mentom i limunom te čokoladu s narančom.

Melt Gelato & Brunch Bar

Gdje: Radićeva 3A
Cijena kuglice: 2.5 eura

U Meltu cijena jedne kuglice, odnosno male porcije košta 2.5 eura. Srednju porciju platit ćete 3.70, a veliku 4.90 eura. Možete probati okuse poput limuna, indijskih oraščića i slane čokolade. Također, nude i veganski sladoled od kikirikija i tamne čokolade.

Slastičarnica Millennium

Gdje: Bogovićeva 7
Cijena kuglice: 2.60 eura

U slastičarnici Millenium imaju veliku i raznovrsnu ponudu sladoleda, a kuglicu ćete platiti 2.60 eura, što je deset centi više u odnosu na prošlu godinu. Neki od zanimljivih okusa su cheesecake od naranče te jagoda, menta, mango i extra black. Ovdje također svi okusi koštaju jednako. 

Slastičarnica b041

Gdje: Masarykova 25
Cijena kuglice: 2.60 eura 

U navedenoj slastičarnici sladoled možete kupiti na kuglice, a jedna košta 2.60, što je 40 centi skuplje u odnosu na prošlu godinu. 500g prodaje se za 2 eura više nego prošle sezone, odnosno za 13 eura, a kilogram sladoleda skuplji je za 4 eura. Ove godine košta 26 eura u odnosu na prošlogodišnja 22.

Škrinja sladoleda djelovala je kao da još uvijek nisu spremni za sezonu jer su u ponudi imali tek 6 okusa, a škrinja je bila poluprazna.

Aroma Gelato

Gdje: Bogovićeva 4
Cijena kuglice: 3.50 eura

Zanimljivo kod ove slastičarnice je da su zapravo spustili cijene u odnosu na prošlu godinu, istaknula je ljubazna djelatnica. Dok je 100 grama ostalo jednakih 3.50, smanjili su cijene većih gramaža. 200g platit ćete 6.30, a 300g 8.70 eura. Međutim, ovo je ujedno i najskuplji sladoled na koji sam naišla.

Od okusa izdvojila bih kesten, maskarpone, bijelu čokoladu, crveni grejp te dinju. 

Slastičarnica Zagreb

Gdje: Masarykova 4
Cijena kuglice: 1.90 eura

Slastičarnica Zagreb, osim bogatstva okusom, izdvojila se i cijenom koja je značajno niža u odnosu na ostale slastičarnice u centru grada. Ovdje možete probati razne okuse poput mente, ananasa, kruške, bazge, kokosa, naranče itd. 

Prošlogodišnju cijenu ne znam, ali itekako lajkam cijenu ove sezone.

Slastičarnica Gran Marnier

Gdje: Trakošćanska 41
Cijena kuglice: 2 eura

Obišla sam i nekoliko slastičarnica u svom kvartu, odnosno na Trešnjevci. Prva u nizu bila je slastičarnica Gran Marnier gdje je cijena kuglice 2 eura. Nude šest okusa, a neki od njih su vanilija, čokolada i naranča.

Slastičarnica Šeničnjak

Gdje: Trakošćanska 15
Cijena kuglice: 2 eura

Malo dalje naišla sam na još jednu slastičarnicu koja prodaje kuglicu sladoleda za 2 eura. Neki od okusa koje nude su jogurt-med-badem, otto caramel biscotto, cappuccino, malina i lješnjak.

Slastičarnica Dulcia

Gdje: Ozaljska 8, Trešnjevka
Cijena kuglice: 1.90 eura

U ovoj slastičarnici cijena jedne kuglice košta 1.90, a premium sladoleda 2 eura i 20 centi. Premium sladoled je pistacija i crna čokolada, a ostali okusi su oreo, pino pinguino, punč, višnja itd.

Slastičarnica Slatka priča

Gdje: Ivane Brlić Mažuranić 38, Malešnica
Cijena kuglice: 2 eura

Još jedna kvartovska slastičarnica, ali u drugom kvartu. U Slatkoj priči sladoled je s 1.80 poskupio na 2 eura. Zanimljivo je da pored cijene sladoleda stoje i dva natpisa, jedan crnim, a drugi crvenim slovima, na kojima piše "nema pola-pola". Od cijelih okusa možete probati, primjerice, limetu, punč, šumsko voće, stracciatellu i malinu.

U prijevodu

Cijena jedne kuglice sladoleda u prosjeku je 2.30 eura, što je za 30 centi više nego prošle godine. U centru grada sladoled je u pravilu skuplji, iako se cjenovno neke slastičarnice izdvajaju. U svom kvartu ćete vjerojatno platiti manje za nekoliko desetaka centi nego u centru.

Najjeftinija kuglica sladoleda je 1.90 u odnosu na prošlogodišnjih 1.40, a najskuplja 3.50 eura, kao i prošle godine.

Unatoč poskupljenju, čini se da će se sladoled jednako dobro prodavati i ove godine i zadržati status omiljene ljetne poslastice. 

Pročitajte više