Prvi put u povijesti na naslovnici Voguea devet modela afričkog porijekla

VOGUE je prvi put na naslovnicu stavio devet manekenki afričkog porijekla.

Adut Akech, Amar Akway, Majesty Amare, Akon Changkou, Maty Fall, Janet Jumbo, Abény Nhial, Nyagua Ruea i Anok Yai našle su se na naslovnici britanskog izdanja Voguea koju je snimio Rafael Pavarotti, a stilizirao urednik britanskog Voguea Edward Enninful.

"S novom generacijom modela u središtu pozornosti, moda konačno postaje zaista globalna. Devet modela koji krase naslovnicu predstavljaju trajnu seizmičku promjenu koja je postala izraženija na pistama sezone 2022. godine, piste su preplavile tamnopute manekenke čija se afrička baština proteže od Senegala preko Ruande do Južnog Sudana preko Nigerije do Etiopije", objavio je Vogue na Instagramu.

"Za industriju koju su dugo kritizirali zbog nedostatka raznolikosti i zbog održavanja standarda ljepote promatranih kroz eurocentričnu leću, ova je promjena značajna", zaključili su. Naslovnica je izazvala brojne pozitivne komentare.

"Kakva naslovnica! Omg!", "Ovo je toliko posebno", "Wow, ovo je apsolutno ludilo", samo su neki od komentara. Naravno, bilo je i onih koji su pronašli zamjerku. "Zašto su odjevene u crno, ne bi li bilo ljepše da su u boji?", "Super je, ali da je barem pozadina veselija, ovako djeluje tmurno", pisali su neki.

Pročitajte više