Punjenje baterije može uništiti mobitel, pogledajte što krivo radite

Foto: YouTube/Shutterstock

PUNJENJE baterije mobitela u kratkim intervalima zapravo može produžiti život vašeg uređaja, dok punjenje baterije do maksimuma može naštetiti vijeku trajanja.

Rezultat je to istraživanja provedenog na Battery Universityju, piše My Broadband. Pratili su načine punjenja na koje možete produžiti vijek trajanja smartphonea i zaključili sljedeće:

Ne držite mobitel na punjaču ako je do kraja napunjen

To je loše za bateriju i uzrokuje dodatan stres zbog čega se ona dodatno troši. Uklanjanje uređaja s punjača je poput opuštanja mišića nakon vježbanja.

Ne punite bateriju uvijek do 100%

Litij-ionske baterije ne trebaju uvijek biti potpuno napunjene jer visoka voltaža također uzrokuje veći stres baterije. Bolje je puniti više puta kraće nego jednom do 100%.

Redovito punite svoj uređaj

Baterijama smartphonea više odgovara više kratkih punjena tijekom dana nego jedno dugo nakon što su se potpuno ispraznile. Istraživanje je pokazalo da bi najbolje bilo puniti bateriju na svakih potrošenih 10%.

Držite uređaj na hladnom

Da bi optimalno funkcionirale, baterije moraju izbjegavati visoke temperature. Iz Applea također savjetuju da uklonite maske s uređaja ako vidite da se mobitel previše zagrijava. Posebno su opasne temperature više od 35 stupnjeva.

Pročitajte više