Redatelj Boris Kobal dobio kaznenu prijavu zbog plagijata

Screenshot: YouTube

SLOVENSKI glumac i redatelj Boris Kobal ispričao se kazalištu iz Celja i javnosti jer je kazališno djelo talijanskog dramatičara preveo i 'prodao' slovenskom kazalištu kao vlastiti autorski rad čime je izazvao kulturni skandal i ugrozio svoj ugled glumca, redatelja, a za sve je okrivio depresiju od koje je obolio.

"Želim se ispričati slovenskoj javnosti što sam prijevod drugog autora potpisao svojim imenom, što je bilo krivo, a krivo je i to što sam sve  do sada šutio, ne pojasnivši što se događalo, umjesto da sam  odmah preuzeo odgovornost", napisao je Kobal u izjavi za javnost koju su u srijedu prenijeli slovenski mediji.

Kobal se lani  prijavio na natječaj za najbolju izvornu slovensku komediju, nakon čega je njegov tekst "Profesionalci SP" kazalište iz Celja uvrstilo u svoj repertoar i njemu isplatilo predviđenu nagradu od 13.000 eura.

Nakon otkrića da je riječ o plagijatu i da je Kobal vlastitom  prijevodu talijanske komedije  "La prova generale" dramatičara  Alda Nicolaia dodao samo nekoliko rečenica, kazalište je skinulo komad s repertoara nakon nekoliko izvedbi, a plagijatora kazneno prijavilo.

Prevara je otkrivena kada je jedan slovenski ljubitelj kazališta u Veneciji pogledao predstavu originalne talijanske komedije koja ga je neodoljivo podsjetila na uprizorenje u celjskom kazalištu te je javnos obavijestio o svojim sumnjama.

Kobal se u izjavio pokušao opravdati objašnjenjem  da se zadnjih godina našao u problemima zbog kojih je pao u tešku depresiju i izolaciju.

"Onima koji se pitaju kako sam u svojoj 63. godini mogao počiniti nešto tako neprihvatljivo naveo bih kao razlog tešku  osobnu nevolju u kojoj sam se našao", rekao je.

"Teatar mi je pružio dosta satisfakcije, ali mi je potpuno oduzeo privatnost jer sam zbog njega zanemario dio svog života. Zato sam, usamljen i ogorčen, prije više godina pao u tešku depresiju zbog čega sam morao potražiti pomoć", sročio je Kobal u izjavi.

Navodi da mu se unatoč zatraženoj pomoći depresija "zadnjih godina samo pogoršavala".

Svjestan posljedica svog čina Kobalje naveo da je oštećenom kazalištu već vratio novac primljen za predstavu.

Pročitajte više