Rinspeed Splash: Prinova u Guinnessovoj knjizi rekorda

NAJPOZNATIJI švicarski proizvođač opet je u centru pažnje. Prototip Splash je za "preplivajući" kanal La Manche za 193 minute i 47 sekundi osigurao mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrže amfibijsko vozilo.

Rinspeed Splash je samo jedan od nekolicine inovativnih vozila predstavljenih u posljednje tri-četiri godine. Gotovo pa da nema auto-salona na kojem Rinspeed ne izlaže. Nažalost, gotovo svi izlošci najčašće ne odu dalje od konceptnog izdanja.

No, uspjeh Splasha, tvrtkinog 10-og po redu koncepta predstavljenog početkom 2004. godine na ženevskom auto-salonu, budi nadu da će Rinspeed (bilokoji) konačno ugledati serijsku proizvodnju.

Kakav je osjećaj ploviti u Splashu, i to u jednom od najprometnijih morskih kanala, govori sam šef tvrtke, g. Fran M. Rinderknacht, koji hrabro preuzeo odgovornost i pilotirao:

"Bilo je to kao slalom. Jedina razlika bila je u tome što je umjesto fiksnih prepreka trebalo zaobilaziti ogromne tankere i brodove za prijevoz kontejnera".

No, nije sve prošlo tako glatko. Nakon što je odvalio trećinu putu Splash je pretrpio udarac većeg vala nakon čega je zbog nastalih oštećenja plovidba usporena. Brzina je i dalje bila dostatna za pobjedu.

Naime, Splash se koncepcijom razlikuje od dosadašnjih amfibija svojom konstrukcijom sa "skijama", vrlo sličnom onom u hidroglisera. Ova koncepcija rezultira osjetno višim brzinama od (klasičnih) gliserskih formi, a o poludeplasmanskim i deplasmanskim formama da i ne govorimo.

"Novi" Splash se donekle razlikuje od izvornika. Naime, zbog specifičnih uvjeta otvorenog mora dodatno su ojačana krila.

Dovoljno govori da bi Splash teoretski, na mirnoj vodi i bez vjetra, istovjetnu rutu (36 km) mogao prijeći za oko pola sata. Naime, maksimalna brzina je 80 km/h, što u uvjetima Kanala nije nimalo pametno sa stanovišta sigurnosti.

M.N.

Pročitajte više