Rusi planiraju četiri turistička svemirska putovanja godišnje

RUSKA svemirska agencija drži da bi astronauti na međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) trebali duže ostajati u svemiru kako bi se stvorila mogućnost dodatne zarade od "svemirskih turista".

Rusija trenutno snosi sav teret opskrbe i prijevoza astronauta na ISS nakon što je NASA obustavila letove zbog prošlogodišnje nesreće space shuttlea Columbia.

Glasnogovornik ruske svemirske agencije Sergej Gobunov kaže da bi produženjem boravka astronauta u svemiru ruske rakete postale dostupne "svemirskim turistima" koji su spremni platiti 20 milijuna dolara za put u svemir. "NASA nam još nije odgovorila na prijedlog ali mislim da će odlučiti pozitivno", ocijenio je Gorbunov.

NASA kaže da je primila prijedlog ruske strane ali još mora razmotriti kako bi produženi boravak astronauta u svemiru djelovao na njihovu psihu i zdravlje.

Dosad su dva "svemirska turista" ostvarila osmodnevni put i boravak na ISS-u, a američki poslovni čovjek Gregory Olsen bi trebao poletjeti u svemir iduće godine. Ruski planovi predviđaju do četiri "turistička" putovanja u svemir godišnje.

Pročitajte više