Sabor macht frei

Slično Marisol, mnogi zastupnici u hrvatskom saboru su se u hrvatsku "Bijelu kuću" otisnuli, ako ne iz sirotinjskih četvrti, onda barem iz nešto manje blještavog okružja nego što su mjedene kvake i kandelabri sa zlaćanim detaljima koji krase okružje Doma u kojem stoluju Izabrani iz naroda.

Kao što je poznato, Marisol je do poslovne sreće i svog Josea Andresa, osim samoprijegorom i vrijednim radom, došla zbog toga što se stalno molila Djevici od Guadalupea. Naši vrijedni sabornici se također mole; da što prije završi saborsko zasjedanje kako bi mogli skoknuti na sarme i štrudlu u parlamentarnu kantinu, mole se i da dobiju što više mjesto na listi, jer varljiva ćud hrvatskog biračkog tijela nikad ne jamči da ćete i u slijedećem sazivu žuljati klupe Markovog trga i radom, radom i samo radom na dobrobit Domovine i svih njenih građana zaslužiti saborski kruh sa sedam kora.

Mole se da u kafiću ili na saborskim hodnicima šef stranačkog kluba ne zatekne baš njih kada krene u potjeru koja ima prekinuti njihovo zasluženo zabušavanje, kako bi se u parlamentarnoj areni nategnuo kvorum prilikom izglasavanja državnih zakona. Rade svesrdno na poboljšanju međustranačke i vanparlamentarne suradnje, pa ćete ih zateći kako desni i lijevi, crveni i crni, zagrljeni, nasmijani i s konspirativnim namigivanjem ulaze zajedno kroz saborska vrata.

A kad se sabornici već ne mole ili u onim još rjeđim trenucima prividno ne rade, onda se prepuštaju kontempliranju, meditaciji ili levitiranju u horizontalnom položaju, što su samo neke od tehnika kojima u izbornoj godini pokazuju svoju efikasnost. Sljedećim sličicama poželjeli smo dočarati radnu atmosferu koja vlada Saborom, jer red je da porezni obaveznici vide kako su nam saborski zastupnici neobavezni.

Markov postao predsjednik Odbora za rudarstvo

Predsjednik Odbora za turizam je kolege uvjerio da je pravi čovjek za još jednu funkciju;  za predsjednika samo zbog njega ustoličenog Odbora za rudarstvo.

Zastupnik Markov je svojim prstom upro u samu srž problema, a revnost njegova posla ga je toliko zaokupila da je odbio istražiti i blago prćasti nosić kolege Pankretića, koji izazovno proviruje na donjem desnom kutu fotografija.

 

 Striček Jozo: Sve što vole mali

Smireni ton glasa kojeg čini se ništa ne može izbaciti iz takta i poza koja zrači sigurnošću čine Jozu Radoša idealnom očinskom, a zbog sijedih zalisaka bi mogli reći i djedovskom figurom.

Mališani koji dolaze u eduaktivno razgledavanje ove slavne zgrade naravno znaju prepoznati takve kvalitete i prije nego što im je bunovni predsjednik Parlamenta izrekao opomenu zbog trčkaranja po dvorani, našli su se u krilu nekadašnjeg ministra obrane.

Imponira strpljenje i simpatija koju Radoš iskazuje prema dječici, ali to čudi samo one koji ne poznaju pragmatičnost ovog liberala, jer on se i održao na političkoj sceni kroz sve mijene i godine, znajući da će svatko, pa i onaj koga je cungao na koljenu, kad-tad imati biračko pravo.

 
Damir Kajin: Zimski san saborskog lava

 Na efekte globalnog zatopljenja koji su i do visina zagrebačkog Gradeca donijeli omamljujuću južinu, nije imun ni poznati istrijanski tribun i jedan od najraspoloženijih saborskih polemičara i pravdoljubaca.

Prava je ekskluziva jezičavog i na verbalni megdan uvijek spremnog Kajina, zateći u pozi koja je primjerenija stanju koja obujmi ljude iz njegovog kraja kada se natuku zeca s njokima i to zaliju merlotom.

>>> Za više fotografija kliknite ovdje

Z.A.
Foto: H.P.

Pročitajte više