Sanja li puh o svemirskim putovanjima?

I U OVE ljetne dane u različitim laboratorijima širom svijeta ne prestaju istraživanja kojima se želi proniknuti u tajnu zimskog sna ili, kako se to stručno kaže, hibernacije: U tom pogledu, naš je mali puh pravi znanstveni biser!

Bi li i čovjek mogao, da tako kažemo, prespavati putovanje do udaljenih planeta i zvijezda - pitaju se znanstvenici ili će najprije u nevjerojatna svemirska prostranstva krenuti hrvastki puhovi? Naime, naši su puhovi razvili sposobnost da zimu provedu u stanju u kojemu su sve funkcije organizma umrtvljene, odnosno, svedene na nejmanju moguću mjeru. Takvo stanje nazivamo zimskim snom ili hibernacijom. "Nasuprot jazavcu ili medvjedu koji ne spavaju pravim zimskim snom, sivi ili veliki puh pravi je prezimar", objašnjava dr. vet. med. Dean Konjević u Lovačkom vjesniku. Dakle, ni jazo ni medo nisu idealni astronauti.

Puhovo "pospano" zimovanje može trajati i do devet mjeseci. Za zimski san priprema se obilnijim jesenskim obrocima, povećavajući svoju tjelesnu masu i do nevjerojatnih 90 posto! Međutim, ekoliko dana prije ulaska u svoju zimsku spavaonicu - pušinu, prestaje jesti sve osim iglica crnogorice, uz čiju pomoć prazni, odnosno, čisti želudac i crijeva. Moglo bi se reći da liježe - natašte. Pravi zimski san sastoji se, tako reći, iz dva dijela: torpora ili stanja obamrlosti, koje traje oko 10 dana, te hibernacije ili pravog zimskog sna. Puhova tjelesna temperatura u hibernaciji spušta se s normalnih 35 na samo 3 stupnja Celzijeva, broj otkucaja srca s normalnih 450 na samo 35 u minuti. Katkada prođe i po nekoliko minuta izumeđu dva udisaja.

Tijekom hibernacije puh ne reagira na utjecaje u okolini. Sanja li puh tijekom zimskoga sna? Tko zna...

Pročitajte više