Sanjate o besmrtnosti? Ovaj profesor tvrdi da biste proživjeli pravi pakao i "sudbinu goru od smrti"

Screenshot: Youtube 

NAKON što su američki znanstvenici objavili da su uspjeli 36 sati održati živim mozak svinje odvojen od tijela, mnogi su se zapitali čeka li nas u budućnosti takva mogućnost i za ljudski mozak.

Filozof Benjamin Curtis, profesor na sveučilištu Nothingam Trent, tvrdi da to ne bi bila dobra ideja. On smatra da bi pokušaj održavanja na životu mozga odvojenog od tijela mogao prouzrokovati da ta osoba bude zarobljena u "paklu" te da bi to bila "sudbina gora od smrti".

Jeziva studija otkriva: Kad umrete mogli biste biti svjesni da ste mrtvi

"Čak i kad bi se nakon smrti tijela u mozgu mogla održati svijest, bili biste osuđeni na to da vrijeme provedete zatvoreni u vlastitom umu bez ikakvih osjetila pomoću kojih biste mogli doživjeti svijet oko sebe", rekao je on za The Conversation.

"Neki smatraju da bi besmrtnost bila mučna i dosadna čak i u potpuno funkcionalnom tijelu, a postojanje bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom bila bi pravi pakao. Osoba čiji bi mozak preživljavao odvojen od tijela doživjela bi sudbinu goru od smrti", zaključio je Curtis.

Milijarder platio 10 tisuća dolara da ga ubiju kako bi mu uploadali mozak online

Nenad Šestan, voditelj tima znanstvenika koji su na sveučilištu Yale proveli eksperiment sa svinjskim mozgovima, istaknuo je da ti mozgovi nisu bili svjesni.

"Mozak te životinje ničega nije bio svjestan, snažno sam uvjeren u to", rekao je on i dodao: "Hipotetski, netko može uzeti tu tehnologiju i poboljšati je, te vratiti nečiju moždanu aktivnost. To je obnavljanje ljudskog bića. Ako bi ta osoba imala pamćenje, potpuno bih se prestravio." 

Pročitajte više