Scenaristi "Prijatelja" optuženi za rasizam i seksualno uznemiravanje

NEKADAŠNJOJ zaposlenici studija Warner Bros. Television, koja je radila na tv seriji "Prijatelji", omogućeno je kazneno gonjenje bivših kolega zbog rasne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, saznaje se u petak iz sudskih izvora.

Amaani Lyle radila je četiri mjeseca 1999. godine za producente "Prijatelja", a njezin se posao sastojao prvenstveno u bilježenju stvaralačkog procesa scenarista.

Producenti tvrde kako su je morali otpustiti jer nije bila dovoljno brza u zapisivanju bilješki zbog čega su se gubili dijelovi dijaloga.

Lyle je, međutim, u listopadu 2000. godine pokušala podići tužbu protiv Warnera i trojice scenarista - Adama Chasea, Gregoryja Malinsa i Andrewa Reicha, optužujući ih za primjedbe i šale rasističkog i seksističkog karaktera.

Godine 2002. sudac je dao za pravo optuženima koji su ukazali na bezazlenost komentara te upozorili kako su oni čak neophodni u kreativnom procesu programa koji se obraća seksualno aktivnoj mladeži.

Prizivni sud je, međutim, poništio u srijedu tu presudu, ocjenjujući kako kreativni proces ne može biti izlika u sudskom postupku o seksualnom zlostavljanju, stoji u dokumentima objavljenima u petak.

Pročitajte više