"Shabby chic" - kad novo glumi staro, a košta kao zlato

STIL Shabby chic, za kojim danas luduju mnogi diljem svijeta, potječe iz kasnih 80-ih kad je Engleskinja Rachel Ashwell sasvim slučajno starinski namještaj kupljen na rasprodaji "loše" obojila u bijelo pa se ispod boje vidjelo drvo. Rachel je u to vrijeme krenula u potragu za savršenim interijerom, a većinu namještaja koji joj se svidio pronašla je na takozvanim "garažnim prodajama", odnijela ga kući i sve do jednog obojala u bijelo. Ubrzo je ljepotu, duh i tradiciju prošlog stoljeća počela prenositi na svoju obitelj da bi nakon nekoliko godina otvorila dućan, stil prozvala Shabby chic, napisala knjigu i postala stručnjak za uređenje doma na jednoj američkoj televizijskoj postaji.

"Najvažniji je spoj ugodnosti i elegancije, svježine i tradicionalnosti, jednostavnosti i pažnje poklonjene detaljima poput svjećnjaka, kristalnog lustera, čajnika s uzorkom proljetnog cvijeća ili polica za knjige", rekla je Rachel te nadodala: "Ideja je ugodnost kakvu smo svi osjetili kad smo kao klinci došli u bakinu kuću. Nikad neću zaboraviti miris svježeg kolača na starinskom stolu, pogotovo zato što sam ga jela sa tanjura koji sam stavila na koljena sjedeći na starom stolcu za ljuljanje boje slonovače na kojoj je baka uvijek nekome plela vestu ili šal".

Shabby chic je forma interijera u kojoj namještaj djeluje kao da je starinski, međutim, riječ je o novom namještaju koji je izrađen tako da ga se jedva razlikuje od kakvog antikviteta. Takav je namještaj najčešće obojen u nekoliko slojeva kroz koje ipak ostaje vidljiva podloga. Tehnika kojom se premazuje naziva se faux painting, odnosno lažno premazivanje. Bijela, boja slonovače, blijede sive, sve nježnije ružičaste, boja mente, i sivo zelena poželjne su boje shabby chic namještaja i detalja od kojih su popularni jastuci, noćni ormarići, držači za ručnike, svijećnjaci i okviri za kamine koji se mogu postaviti na zid i samo imitirati kamin.

"Ugodnost, romantika i harmonija"

Stil je, prije svjetske popularnosti, najviše bio prisutan u Velikoj Britaniji, posebice u ladanjskim kućama. Istrošeni komadi namještaja, poput zavjesa, sofa, starih slikarija i ostalog, potaknulo je dizajnere da nastave s dizajniranjem takvog namještaja i osmisle stil koji će izgledom podsjećati na početak prošlog stoljeća kad su se nosile krinoline. Termin "shabby chic" prvi se put spomenuo u časopisu The World of Interiors 80-ih godina i otad se koristi kao ime američke tvrtke koju je osnovala Rachel Ashwell. Shabby je uskoro postala mainstream roba s predznakom "Simply Shabby Chic" koju je osmislila upravo Rachel čija je ideja bila "ugodnost, romantika i harmonija". "Najvažnije je uklopiti sve što najviše volite - cvjetove, boje, linije koje su vodoravne ili okomite, detalje koji vas vesele i materijale koji su vam ugodni za oko koliko i za dodir.

U Hrvatskoj također postoje specijalizirani dućani za kupovinu namještaja koji je "shabby", a u svijetu je već poznato kako je ovim stilom potpuno zaluđena glumica Marcia Cross koja stan uređuje u shabby chic dućanu na Montana Avenue u Santa Monici, kao i Rumer Willis, kći Demi Moore i Brucea Willisa koja je nedavno proglašena jednom od najljepših žena na svijetu što je potaklo brojne kontroverze "jer ima bradu kao Jay Leno i na listi je samo zato što ima poznate roditelje".

Rachel savjetuje kako postati "shabby"

Rachelini savjeti za novi dom u Shabby chic stilu: "Prvo počistite cijelu kuću od suvišnih stvari koje nikad ne koristite, obojite namještaj, dodajte prozirni lak za sjaj i napravite listu stvari koje volite, zaputite se u antikvarnicu i bojite, bojite, bojite". Isto tako, riječ shabby vrijedi za onu osobu koja više pažnje polaže stilu nego trendu "bez obzira što shabby stil reflektira kvalitetu i suprotan je novitetu", rekla je Rachel.

L.V.

Pročitajte više