Sisa ima moć: Tajna veza između seksa i Olimpijskih igara

POSLJEDNJIH nekoliko dana često se povlačilo pitanje seksa u sportu ili preciznije, može li seks prodati sport što je vrlo vjerojatno potaknuto razodijevanjem sportašica za raznorazne časopise. I prije nego dođete do najjednostavnijeg odgovora koji je "da, prodaje", valja razmisliti hoćete li uistinu "kajak i kanu" pratiti s većim interesom samo zato što je Nicole Reinhardt "flešala“ sisu ili ćete znati za sisu a na kanu gledati kao na ono čudno plovilo koje furaju indijanci u crtićima, a ne kao ozbiljnu olimpijsku disciplinu.

Ipak, seks će vas, ako je dobro uklopljen u promidžbu proizvoda, zainteresirati i za daleko čudnije stvari od kanua. Na kraju krajeva, i ribičke čizme izgledaju primamljivo ako su jedini odjevni predmet na, inače, golom modelu. A ono što je još važnije, možete se okladiti da je velik broj ljudi tek nakon golog poprsja Nicole Reinhardt doznao da je kanu olimpijska disciplina (barem oni, koji ne prate Olimpijske igre).

Stoga, seks možda neće natjerati podivljale mase unezvijerenih navijača da s urlikom u grlu i vatrom u očima prate discipline kao što su softball ili badminton, ali otvorit će oči neupućenima jer sisa ima moć. 

S druge strane, postoji i druga strana medalje (da ostanemo u olimpijskom duhu) razgolićavanja za dobrobit sporta. To je najvidljivije na primjeru Anne Kurnjikove o čijim sportskim dosezima nismo previše slušali, ali zato o njoj neprestano slušamo. Naime, svaki puta kad čujemo ime Anna Kurnjikova, prva reakcija nije "ah, tenis, Bijeli sport, ta razonoda dobrostojećih“ već nestrpljenje da što prije vidimo je li netko napokon uspio uslikati je golu.

Druga asocijacija je veza sa Enrique Iglesiasiom, a tenis je tek na trećem mjestu. Ne bi bilo pretjerano iznenađenje kada bi netko konstatirao da ne zna čime se Kurnjikova bavi jer s aspekta tabloida, Kurnjikova će kroz 5 godina postati nešto kao Snježana Mehun tenisa. Svi će znati kako izgleda, ali neće znati čime se bavi ili bavila.

Sport, baš kao i svaki drugi posao koji se odvija pred očima javnosti, plaća danak popularnoj kulturi pa ovdje ne možemo govoriti o novom trendu ili šokantnoj spoznaji. Radi se o najobičnijoj želji mladih pojedinaca da se afirmiraju u "javnom životu" pa ako to čine pokazivanjem tijela na kojima rade daleko više od prosječnog čovjeka, ne postoji razlog da to ne čine, a ako u procesu uspiju javnost upoznati s nekim tajnama veslanja ili hokeja, odlično. Sve ćemo te podatke ionako čitati s istim interesom kao i biografije djevojaka s duplerice.

Pale je muškarci koji su duhoviti i šarmantni? Odlično, nikad ne bih rek'o. U slobodno vrijeme voli čitati rusku književnost i jahati vrance? Savršeno, i djeluje kao cura koja puno čita. A ako jedna od sportašica izjavi nešto uzbudljivo i važno kao, recimo, "hokej je seksi" ili "kajak je super za guzu", složit ćemo se jer to su univerzalne istine i nešto čime kratimo vrijeme u pauzama između važnijih disciplina.

Foto: Playboy, Maxim

Pročitajte više