Slika kupljena za jednu funtu prodaje se za 50 tisuća funti

SLIKA slavnog škotskog umjetnika Francisa Cadella, kupljena 1960. za jednu funtu, mogla bi na skorašnjoj aukciji u Londonu biti prodana za najmanje 50 tisuća funti, javlja BBC.

Slika ´Crveni stolac´ škotskog majstora više je od trideset godina bila izvješena u kuhinji jednog ljetnikovca u Irskoj. Kupljena je za jednu funtu na ´dvorišnoj rasprodaji´, a novi vlasnik nikada nije znao koliko ona zapravo vrijedi.

Tek nakon što je na web stranici aukcijske kuće Christie´s vidjela sličnu Cadellovu sliku, kći žene koja je kupila sliku pretpostavila je da bi ona mogla imati nekakvu vrijednost.

Cadell je bio pripadnik škotskih kolorista. Većinom je slikao u Francuskoj, a u škotsko slikarstvo uveo je vibrantnost i svjetlo.

Rodio se 1887. u Edinburghu, a studirao je u Parizu.

Na ´Crvenom stolcu´, naslikanom sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća, vidljiv je Matisseov utjecaj, slikom sličnoj njegovoj odao je počast tom francuskom majstoru.

Škotski koloristi bili su još John Duncan Fergusson, George Leslie Hunter i Samuela Peploe.

Vrijednost škotskih kolorista među kolekcionarima potvrdila se 2001. kada je Christie´s postavio novi svjetski rekord za ´Crnu bocu´ Johna Peploea, prodanu za 520.750 funti.

Aukcija slika škotskih umjetnika održat će se 6. ožujka u londonskom Christie´su.

Pročitajte više