SpaceShipOne spreman za prvi privatni let u svemir

ZRAKOPLOV SpaceShipOne, s kojim će se pokušati izvesti prvi privatni svemirski let u povijesti u ponedjeljak ujutro je bio spreman je za svoj let u kalifornijskoj pustinji Mojave.

"To je jedna etapa koja bi mogla dovesti do novog svemirskog doba", rekao je u nedjelju Bunt Rutan, autor zrakoplova i vlasnik poduzeća Scaled Composites koje je izradilo i testiralo zrakoplov u pustinji, 160 km sjeverno do Los Angelesa.

Zrakoplovom će upravljati Amerikanac južnoafričkog porijekla Mike Melvill (62), pokusni pilot i zamjenik predsjednika poduzeća Scaled Composites, rekao je Rutan na konferenciji na novinare.

"Počašćen sam što sam izabran i oduševljen što ću izvesti taj let. Spreman sam ", izjavio je.

On je već upravljao SpaceShipOne na pokusnom letu 13. svibnja kada je zrakoplov dosegao visinu od 64,43 km, rekordnu visinu za privatni zrakoplov.

SpaceShipOne je izgrađen zahvaljujući financiranju "od više od 20 milijuna dolara" američkog milijardera Paula Allena, rekao je Melvill. Allen je suosnivač Microsofta.

SpaceShipOne,spojen pod "White Knight" transportni zrakoplov izrađen po mjeri, trebao bi poletjeti u ponedjeljak oko 14,30 po srednjoeuropskom vremenu.

Nakon sat vremena uspona, na visini od 15 km zrakoplov će osloboditi prototip koji će tada upaliti svoj motor-raketu kako bi počeo vertikalni uspon do visine od više od 100 km.

Pročitajte više