Špijunke novog NSX-a

KONAČNO i jedna vijest kojoj se najiskrenije veselimo. Posljednje špijunske fotografije definitivna su potvrda povratka legendarnog Hondinog super-automobila. NSX se vraća na scenu, gotovo tri desetljeća nakon predstavljanja prve generacije legendarnog japanskog bolida.

Odličan plasman sportaša s potpisom Nissana i Toyote na japanskom tržištu ohrabrila je Hondino vodstvo da naprave posljednji korak. Dizajnerski zasnovan na studiji Acura Advanced Sports Car predstavljenoj prošle godine, prototip je ovaj put uhvaćen izvan Nurburgringa, na običnoj cesti.

Budući suparnik koristi neka tehnološka rješenja modela S2000, no ipak se radi o potpuno novom automobilu spremnom da 2+2 konfiguracijom i smještajem motora sprijeda pomrsi račune Nissanu GT-R i nadolazećem Lexusu LF-A.
 
Pogonski motor je još uvijek jedna od strogo čuvanih tajni. Nagađa se kako je u pitanju V10 benzinski motor razvijen na temeljima iskustva stečenog u Formuli 1, a raspolagat će s minimalno 450 KS.

Laka gradnja će i u ovom slučaju ostati imperativ, kao i pogon na sve kotače uključujući SH-AWD (Super Handling All-Wheel Drive). Bude li upola revolucionarna kao prethodnika, ova će Honda biti jedna od najsjajnijih zvijezda iznad Japana.

Podsjetimo, NSX je premijerno predstavljen potkraj 1980-tih, kao jedan od najrevolucionarnijih automobila u novijoj povijesti. Aluminijska gradnja, revolucionaran dizajn i performanse iz snova bile su samo neke od karakteristika automobila na čijem razvoju je osobno učestvovao i Ayrton Senna.

Inače, upravo je NSX bio jedan od uzora u stvaranju McLarena F1, po mnogima najboljeg sportskog automobila svih vremena. Model je redizajniran 2002. godine, a proizvodnja je okončana tri godine kasnije.

Dolazak novog NSX-a i svojevrsni dan D za europsku konkurenciju poput Ferrarija F430 i Lamborghinija Gallardo svijet će zadesiti tijekom iduće godine.

Pročitajte više