Ssangyong Kyron: Novi Musso

SSANGYONG Motor je u Seulu predstavio novi model u čiji razvoj je uloženo četvrt milijardi USD. Kyron je luksuzni SUV koji u ponudi zamjenjuje model Musso.

Najnoviji model korejskog proizvođača razvijen je u rekordnom roku. Trebalo je 30 mjeseci da se od prvih skica dođe do gotovog proizvoda od kojeg se puno očekuje. Iako, prema mišljenju odgovornih u tvrtki Kyron spada na pola puta između SUV-a i klasične limuzine, Kyron će na europskom tržištu stajati uz bok ulaznim SUV-ovim poput Toyote RAV4 i ostatka društva.

Osnovu ponude činit će dizelske izvedbe. Radi se o modificiranom Mercedesovom agregatu, koji iz 2.7-litre obujma razvija 165 KS i 300 Nm, a trenutno se nalazi u ponudi za veći Rexton. Također, mjesta će se naći i za slabiji motor, a pretpostavlja se da se radi o dvolitrenom dizelašu od oko 140 KS. Naravno, i ovdje je riječ o Mercedesovim genima. Što se tiče benzinske ponude, Kyron bi u Europi trebao biti dostupan i u dvolitrenoj izvedbi zasad nepoznate snage.

Kupci će na raspolaganju imati dva mjenjača, automatski i ručni, gdje oba posjeduju pet stupnjeva prijenosa. U slučaju automatike, prosječna potrošnja iznosi 10,1 l/100 km, dok je manualna izvedba rastrošnija (12,4 l/100 km).

Kyron je dugačak 4,66 metara, a može se podičiti međuosovinskim razmakom od čak 2.74 metara. Inače, razvijen je na osnovi studije SV-R koja je prikazana na auto-salonu u Seoulu. Dizajn potpisuje bivši čelni čovjek automobilskog dizajna na Royal College of Art u Londonu, Ken Greenley, koji je svoj obol dao i na ostale modele oveog proizvođača.

Serijska oprema je prema starom dobrom pravilu vrlo bogata. Poseban naglasak je stavljen na sigurnost, pa se u Kyronu može naći ABS, ESP, prednji i bočni zračni jastuci te ARP sustav zaštite od prevrtanja.

Najnoviji Ssangyongov uradak europskoj javnosti se predstavlja u rujnu  na frankfurtskom autosalonu, a prodaja bi trebala započeti do kraja godine. Ssangyon planira na inozemnom tržištu plasirati oko 40.000 jedinica svog najnovijeg modela.

Pročitajte više