Stigao je ZAO: Ono što radi s fotkama korisnika je zbilja zabrinjavajuće

Screenshot: Twitter

ZAO je nova kineska aplikacija za pametne telefone s kojom u tren oka bilo tko može zamijeniti lice s poznatim glumcima, sportašima i drugim slavnim ličnostima. Kako su milijuni preuzeli ZAO u posljednjih nekoliko dana, pokrenule su se špekulacije oko sigurnosti i zaštite privatnosti njegovih korisnika, piše Reuters.

Aplikacija vrlo vjerodostojno lažira sliku i zvuk, a scene u kojima lice svojih korisnika stavlja na tijela poznatih osoba izgledaju nevjerojatno stvarno. Prema objavi tvoraca aplikacije na Weibu, kineskoj verziji Twittera, serveri ZAO-a skoro su se srušili zbog prevelikog broja preuzimanja aplikacije.

Prema App Annie, tvrtki koja prati preuzimanja aplikacija u cijelom svijetu, ZAO je od 1. rujna bio najtraženija besplatna aplikacija u kineskom App Storeu za iOS.

Korisnici se na ZAO prijavljuju svojim telefonskim brojem i učitavaju fotografije svog lica snimljene pametnim telefonom. Kada se prijave, korisnicima se nudi nekoliko videa sa slavnim osobama, a oni biraju na koji od njih žele namontirati svoje lice i podijeliti ga s prijateljima. Tako pored kineskih celebrityja aplikacija uključuje i ikone poput Leonarda DiCaprija, Marilyn Monroe i likova iz "Igre prijestolja".

Gu Shi, 21-godišnja studentica iz Šangaja, preuzela je ZAO nakon što je vidjela da njeni prijatelji objavljuju videa na naslovnici WeChata. "Nikad nisam isprobala japanske aplikacije za šminku i frizure jer je to previše komplicirano da bih sve sama napravila. Ova aplikacija mi je pružila priliku da isprobam potpuno drugačiji stil od svog uobičajenog", rekla je Reutersu.

Kako je aplikacija postala viralna, neki su se korisnici žalili da bi ih njena politika privatnosti mogla ugroziti. Jedna sekcija korisničkog sporazuma navodi kako se korisnici koji učitaju svoje fotografije slažu s predajom prava na intelektualno vlasništvo te dopuštaju ZAO-u da ih koristi u marketinške svrhe.

Iz ZAO-a su na Weibu objavili da će se pozabaviti tim problemima: "Potpuno razumijemo tjeskobu ljudi zbog brige o privatnosti. Primili smo pitanja koja ste nam poslali. Ispravit ćemo područja koja nismo razmatrali i za koje nam treba neko vrijeme."

Kineska aplikacija jasno pokazuje koliko je napredovala takozvana "deepfake" tehnologija, koja je ranije zahtijevala angažman profesionalca. Ipak, mogućnost zloupotrebe aplikacije je ograničena jer program ne dopušta montiranje lica u bilo koji video, nego nudi izbor snimki na kojima to može napraviti.

Pročitajte više