Stop ubijanju: Nižetić, Stipković i Duggan s Prijateljima životinja u borbi protiv krzna


PRIJATELJI životinja održali su jutros u Zagrebu mirni prosvjed u borbi protiv krzna.


Nakon prosvjeda u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu Prijatelji životinja održali su i veliki prosvjed protiv krzna u glavnom hrvatskom gradu. Povorka je krenula s Tomislavovog trga, a putem se zaustavljala pred krznarima i palila svijeće. Dolaskom na glavni trg održali su i minutu šutnje te položiti vijenac uz lijes s dijelovima tijela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odjevne predmete.

"Životinjsko krzno pripada njima, a ne ljudima"

U povorci su se Prijateljima životinja pridružili i građani, ali i "poznati" borci protiv krznenih odjevnih predmeta, Sanja Duggan, Fani Stipković i Luka Nižetić. Fani Stipković je već sudjelovala u akcijama Prijatelja životinja kada je u kampanji "Lijepa bez krzna" osvanula gola na jumbo plakatima, dok je Luka Nižetić kampanjom "Reci ne krznu sad i zauvijek" pomagao udruzi da probudi svijest građana o tome što se zapravo događa s tim jadnim životinjama.

I dok su neki celebrityji ekološki osviješteni i svjesni strahota koje životinje prolaze u svrhu luksuza, neki se svojih krznenih šubara i bundi ne bi nikada odrekli. Među njima su Marko Grubnić, Alka Vujica, Vlatka Pokos, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Snježana Mehun te mnogi drugi pomodni Hrvati koji se vole grijati omotani u leševe.

"Životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura"

Zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana te koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. siječnja 2007. uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje kako je velika većina građana svjesna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže ne odjeći od životinjskoga krzna.

Godišnje se više od 70 milijuna životinja ubije zbog dijela modne industrije koji za odjeću koristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja. Načini na koje se životinje uzgajaju i ubijaju radi krzna su strašni. Borave u malenim prljavim kavezima, a ubijaju strujom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova umiru danima uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno.

"Ubijanje životinja zbog krzna je neoprostivo i zaslužuje svaku osudu. Ovim prosvjedom želimo oštro osuditi modnu industriju koja ubija zbog krzna te izraziti svoje zahtjeve za pravo na modne piste i dućane bez krzna, kao i pravo na grad i Hrvatsku bez krzna", stoji na stranicama Prijatelja životinja.

Pročitajte više