Strani mediji: Thompson je nacionalist, ne nacist

IAKO su ga prije početka turneje, potaknuti pismima i zahtjevima Centra Simon Wiesenthal, američki i kanadski mediji doslovce razapinjali zbog toga što "u svojim pjesmama veliča nacizam i fašizam", nakon prva dva koncerta koje je Thompson održao - onog u društvenom centru Hrvatske katoličke crkve Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu u New Yorku te onog ispred crkve Kraljice mira u Norvalu pokraj Toronta, ipak su morali malo "omekšati" svoje stavove. Naime, glavni argument u "borbi" protiv Thompsona je bio taj da njegovi obožavatelji na koncertima nose ustaška obilježja. To se u SAD-u i Kanadi nije dogodilo, što zbog upozorenja organizatora, što zbog kulture i odgoja tamošnje publike.

Tako je sad, kao jedan od rijetkih "šokiranih" medija, ostao Kanadski židovski vjesnik (CJN), ponajviše zbog "neuspjeha židovske zajednice u sprječavanju kontroverznog koncerta". Iako s ponosom ističu kako je upravo zbog njih "Thompson izbačen iz dvorane KoolHaus", razočarani su što su organizatori u tako kratkom vremenu uspjeli pronaći novu "tajnu" lokaciju. Gotovo kao i samo održavanje koncerta, šokirala ih je to što se informacija o tome kako će obožavatelji lokaciju doznati putem e-maila i na nedjeljnim misama, iako su je svi gledali s podsmjehom, pokazala istinitom.

"Rock inspiriran folkom"

Većina medija tek se osvrće na to da je Marko Perković Thompson, unatoč prvotnim optužbama i zalaganjima pojedinaca da se koncerti otkažu, ipak nastupio, te prepričava prethodno iznesene optužbe protivnika i opravdanja organizatora. Pomalo ih je razočarala činjenica što je "medijima i svima koji nisu Hrvati, pristup bio zabranjen", pa nisu imali prilike "iskopati prljavštinu" s koncerta.

Na YouTube je osim amaterskih snimki koncerta, osvanula i jedna koja pokazuje "zagrijavanje" Thompsonove publike prije koncerta - uz zvuke tamburica odjekuje Škorina "Otvor` ženo kapiju", a djeca radosno poziraju s transparentom na kojem piše kako je Thompson "simbol mira, ljubavi, vjere i hrvatskog jedinstva".

"U mnoštvu hrvatskog nacionalizma, nije se moglo pronaći nikakvo pro-nacističko znakovlje", piše The Toronto Star, nazivajući Thompsonovu glazbu "rockom inspiriranim folkom". "Ipak, mnogi su se Thompsonovi obožavatelji odlučili na vojne odore iz Domovinskog rata ili pak majice s likom Ante Gotovine, hrvatskog generala optuženog za ratne zločine", dodaju.

"Iskapa britanski heavy metal iz '75. i dobro izgleda u crnom"

"On je popularna hrvatska rock-zvijezda, optužena za godine nakupljanja fašističkih osjećaja među svojim obožavateljima u domovini. Neki od njih dolaze na koncerte noseći majice i simbole koji slave ustaški režim. Također znamo i da je nastojanje Centra Simon Wiesenthal, da se otkaže koncert, dovelo do pamtljivog naslova u New York Daily Newsu: `Židovske skupine prosvjeduju zbog nastupa nacističkog benda u crkvenoj dvorani`. I što znamo sada, nakon što je koncert održan, kao što je i bilo u planu? Čovjek iskapa britanski heavy metal, iz otprilike 1975. godine. I dobro izgleda u crnom", piše Washington Post.

"Nacistički bend? Ne-ne. Perković nije pozdravljao sa "sieg heil", niti je držao govore protiv Srba, Židova ili bilo koje druge skupine. Bar ako je vjerovati riječima mnogih Hrvata koji su nam sa zadovoljstvom prevodili njegove riječi, jer Perković ne zna engleski", dodaju.

I.M.
Foto: H.P. / Foto:

Pročitajte više