Stvari koje biste trebali znati o omiljenim slatkišima i grickalicama

Foto: Press

SVI IH volimo, ali koliko zapravo znamo o slatkišima, grickalicama i sokovima koje često konzumiramo?

I ne, ne morate brinuti, ovo nije još jedan od "onih" tekstova u kojima ćemo vam otkriti nešto odvratno o stvarima koje volite. Ovo su samo neke zanimljivosti, a znali ih ili ne, u jedno možemo biti sigurni - nakon ovog teksta osjetit ćete glad ili želju za slatkim.  

M&M's

O čokoladnim bombončićima moglo bi se napisati mnogo toga, ali najbitnije što trebate znati da naziv M&M dolazi od imena izumitelja, Forresta Marsa, Sr, i Brucea Murriea koji su slatkiš izumili 1941. ukravši ideju od Rowntreejevim Smartiesa (pojavili su se 1937.). Slovo "m" pojavilo se na bombonima tek pedesetih i isprva je bilo crne boje. Mars je bio opterećen pozicijom slova pa je uokolo bauljao kupujući vrećice bombona da se pobrine da njegovi zaposlenici rade svoj posao.

Oni s kikirikijem pojavili su se 1954., a crvenih bombona na tržištu nije bilo više od deset godina zbog štetne crvene boje za hranu (amarant) koja se nije ni koristila kod proizvodne ovih bombona, ali narod je bio u panici pa su tu boju bombona povukli. Na tržište ih je vratio student iz Tennesseja Paul Hethom koji je iz zafrkancije pokrenuo kampanju koja se pretvorila u svjetski fenomen.

Kit Kat

Termin "kit-kat" postoji još od početka 18. stoljeća, a radi se o nazivu za pitu od ovčetine koja se posluživala u londonskom klubu Kit-Cat u kojem se okupljala politička elita. Britanska kompanija Rowntree koja je počela s proizvodnjom ovog slatkiša, zaštitila je naziv 1911.

E da, Japanci za razliku od ostatka svijeta imaju čast uživati u Kit Kat čokoladici punjenoj sirom.

PEZ

PEZ znamo kao slatko-kiseli slatkiš koji najčešće dolazi iz plastičnih dispenzera u koje ih je, uzgred rečeno, redovito teško nagurati.

No, naziv dolazi od njemačke riječi "pfefferminz" što u prijevodu znači pepermint i isprva je (1927.) bila pepermint za one koji su se željeli ostaviti cigareta.

Šećerna vata

Odvratna ljepljiva masa šećera i dan danas ima fanove, ali čak i oni složit će se da taj šećer ne može biti dobar za zube.

Međutim, zanimljivo je spomenuti da se radi o izumu zubara Williama Morrisona, a ako ste skloni teorijama zavjere, nije teško doći do zaključka da je sve bio njegov dijabolični plan da poveća broj pacijenata.

Kokice

Prije nego su postale jeftina grickalica koju preplaćujemo u kinima, kokice su se posluživale na isti onaj način na koji danas jedemo žitarice, s mlijekom i šećerom.

Kokice su bile prva žitaricu i inspiracija za svaki cornflakes koji se pojavio nakon toga. 

Nutella

Danas je to najpopularniji čokoladni namaz u svijetu, ali kad se prvi puta pojavila, Nutella je dolazila u blokovima koje biste narezali i stavljali između dvije kriške kruha.

U namaz se pretvorila godinama kasnije.

Doritos

"Doritos" je španjolska riječ za "zlatnu prašinu", a odnosi se na prah koji vam ostaje na prstima nakon što uživate u njihovom čipsu.

Međutim, ono što ne znate jest da je taj prah potpuno nepotreban i kompanija ga je odlučila zadržati jer radi se o "neizostavnom dijelu Doritos iskustva".

Fanta

Kompanija je tijekom Drugog svjetskog rata "igrala za obje strane". Podržavali su američke trupe, ali i nastavili praviti sokove za naciste. Tijekom 1941. njemački ogranak kompanije ostao je bez sirupa, a nisu mogli obnoviti zalihe zbog američkih ratnih restrikcija. U nuždi su izumili novo piće, posebno stvoreno za naciste.

Radilo se o soku voćnog okusa koji se zvao Fanta. Stoga, prije nego je postala narančasta sestra Cole, Fanta je bila neslužbeno piće nacističke Njemačke.

7up

I dok je priča o koki u Coca-Coli općepoznata, manje je poznato da je sok 7up isprva sadržavao malo litija. Reklamirao se kao tonik koji smiruje želudac i popravlja raspoloženje.

I nije se radilo o lažnoj reklami, litij u manjim dozama pomaže kod depresije, a nakon što ga je američka vlada zabranila 1948. kao dodatak sokovima, 7up je postao daleko "dosadnije" piće.

Kinder jaja

Iako postoji mnogo kopija, Kinder jaja su i dan danas jedini prihvaćeni original koji nema pravu konkurenciju.

Jedini problem je to da je Kinder jaje kopija argentinskog proizvoda Jack koji je kompanije FelFort na tržište izbacila 1962., jedanaest godina prije Talijana.

Milky Way

Unatoč nazivu, čokoladica nema veze s "mliječnim putem" već je ime dobila prema vrsti milkshakea koji je bio popularan tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća kada se čokoladica prvi puta pojavila.

Toblerone

 

Ako ste se ikad zapitali što dovraga znači Toblerone, otkrit ćemo vam da se radi o kombinaciji imena izumitelja, Theodorea Toblera i talijanske riječi "torrone" koja je naziv za mješavinu meda i nugata od badema.

Čokolada

Čokolada nije uvijek bila slatka i nije dolazila u krutom stanju. Prije nekih 2000 godina, čokolada je bila gorko piće, a u obliku u kojem je poznajemo danas, pojavila se tek u kasnom 19. stoljeću.

Žvakaće

Ako progutate žvakaću ona u vašem želucu ostaje, ili sedam mjeseci, ili sedam godina. U oba slučaja radi se o najobičnijem mitu.

Žvakaća, kao i svaka druga hrana koju unosite u sebe, prolazi kroz vaš organizam, ali za razliku od ostale hrane, enzimi ne rastvaraju žvakaću već ona kroz vas prolazi više-manje neprobavljena. Naravno, liječnici će vam i dalje preporučiti da je ispljunete nakon što izgubi okus. Ne zato jer je štetna ili smrtonosna već zato što gutanje žvaka nema smisla.

Kojeg je zapravo okusa Juicy Fruit žvakaća?

Svima nam je poznat okus Juicy Fruit žvakaćih guma, ali znate li o kojem je okusu riječ? Koji je to "fruit" iz naziva? Ovo je pitanje na koji vjerojatno nećete doznati odgovor jer istina je - nitko ne zna.

Neki nagađaju da je riječ o breskvi, ananasu i banani, a neki tvrde da je najsličniji okusu egzotičnog afričkog voća nangke. Recept je i dan danas, očito dobro čuvana tajna.

Pročitajte više