"Suživot je dio viđanja, a ne braka": Milenijalci radije žive s partnerima nego sami

Screenshot: YouTube

DONEDAVNO je useljenje s partnerom bila sveta odluka, nešto što se čuvalo za fazu neposredno prije braka ili za sam početak braka. No istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da se ovaj trend mijenja.

A mijenjaju ga milenijalci, ljudi rođeni između 1981. i 1996. godine.

Suživot više nije testni period

Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi BBC, postotak nevjenčanih mladih parova prerastao je postotak mlađih vjenčanih parova i starijih parova koji žive sami (odnosno koji više ne žive s djecom), a sličan se obrazac može vidjeti i u SAD-u.

Tradicionalna slika, u kojoj je suživot izravno povezan s brakom ili bar s testiranjem dugoročne kompatibilnosti, više, čini se, nije dominantna. Motivi milenijalaca ponešto su drugačiji od motiva prethodnih generacija.

"Suživot je dio viđanja s nekim"

Galena Rhoades, profesorica Centra za istraživanje obitelji Sveučilišta u Denveru, rekla je da je očito da milenijalci imaju opušteniji pogled na suživot: "Suživot je postao dio viđanja s nekim, dio veze, dok je prije bio faza braka."

Istaknula je kako milenijalci puno manje brinu hoće li se iz zajedničkog života izroditi brak i da vrlo često vide suživot kao alternativu samačkom životu.

Generacija Z

Iako je znanstvenicima nezahvalno predviđati hoće li generacija Z (rođeni između 1997. i 2012. godine) nastaviti ovaj trend, mnogi misle da je to vrlo izvjesno. Jedan od razloga leži u tome što će ta generacija vjerojatno imati teže ekonomske uvjete pa će teško samostalno kupiti prvu nekretninu, dok će istovremeno društvena stigma koja prati zajednički život izvan braka biti sve manja.

S druge strane, argument za suprotan stav je taj što se pretpostavlja da će pripadnici generacije Z staviti prioritet na osobni razvoj, što bi značilo da će u kohabitacije stupati kasnije u životu.

Pročitajte više