Sve što trebate znati o večerašnjem polufinalu Eurosonga

Foto: Press

VEČERAS se u Rotterdamu održava prvo polufinale 65. Eurosonga u roterdamskoj areni Ahoy. 

Hrvatsku predstavlja 21-godišnja splitska pjevačica Albina Grčić skladbom Tick-Tock koju je napisao Branimir Mihaljević. Kladionice predviđaju ulazak Hrvatske u finale, a posljednji put je Hrvatska u završnici Eurovizije bila 2017. godine, kada je na Eurosong išao Jacques Houdek.

Nakon što je prošle godine natjecanje otkazano, svi obožavatelji Eurosonga večeras dolaze na svoje i obilježavaju početak eurovizijskog tjedna. 

Šest finalista Eurosonga je već poznato. To su domaćin Nizozemska i Francuska, Velika Britanija, Španjolska, Njemačka i Italija. Pet spomenutih zemalja svake godine automatski ulaze u finale.

Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit i Nikkie de Jager su voditelji Eurosonga, a večer će otvoriti pretprošlogodišnji pobjednik Duncan Laurence koji je Eurosong doveo u Nizozemsku.

Hrvatska večeras nastupa deseta, a ukupno će se predstaviti 16 zemalja. To su redom: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Sjeverna Makedonija, Irska, Cipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunjska, Azerbejdžan, Ukrajina i Malta.

Osim njih, večeras ćemo čuti i tri zemlje koje su već u finalu - Nizozemsku, Njemačku i Italiju.

Kada je riječ o glasanju, večeras glasaju samo zemlje koje nastupaju i tri spomenuta finalista. Kao što eurovizijska tradicija nalaže, svaka zemlja davat će od jednog do 12 bodova. Večeras broj bodova neće biti objavljen, nego će samo objaviti deset zemalja koje prolaze u finale. Sve o broju bodova koje su dobili saznat ćemo u subotnjem finalu.

Pročitajte više