"Tako lijepe i mirišljave, cigarete su jednostavno statusni simbol"

ZABRANA pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, osim u psihijatrijskim ustanovama, stupila je danas na snagu. No, "pušenje nikada neće izaći iz mode", kaže modni znalac, ujedno i pušač Boris Banović. "Ovaj zakon mi ne predstavlja veliki problem jer ionako ne pušim previše. Ne pušim ni doma, ni na poslu, pušim uglavnom kada izađem vani", nadodao je. Nasreću, toplije je vrijeme i dolazi ljeto pa će raditi vanjske terase i klubovi na otvorenom. Teže će biti kada dođe zima.

Svjesna je toga i Maja Vučić koja je, kako bi mogla pušiti, svoju kavu jutros ispijala na terasi. "Mislim da je to super zabrana. Ja se ne ponašam ovisnički i pušim uglavnom samo uz kavu. Tako da mi ovaj zakon neće predstavljati veliki problem", rekla je Maja iako nije čvrsto odlučila prestati.

"Teško je odbaciti cigarete"

"Pušim već neko vrijeme, ali s prekidima pa ne mogu reći koliko točno. Razmišljala sam o prestanku, uvijek je to glavna tema razmišljanja. Budući da ne smatram to nekim svojim velikim problemom, ne razbijam glavu previše time. Smatram da je to odluka koju trebaš donijeti u miru, a kako se sad bliži ljeto i godišnji odmor, to bi moglo biti dobro vrijeme za prestanak. Opušten si i uživaš u drugim stvarima. Teško je odbaciti cigarete, pogotovo onima koji puno puše, kada si pod svakodnevnim stresom ili imaš neke druge probleme", nadodala je.

Kada su u inozemstvu, u zemljama gdje je već neko vrijeme ovaj zakon na snazi, ni Maji ni Borisu nije problem izdržati bez cigarete pa tako smatraju da im neće biti ni kod nas. Kako su cigarete ipak obilježile povijest, virile iz ruku brojnih umjetnika i filmskih zvijezda, čak su i "sudjelovale" u pokretu za prava žena, postavlja se pitanje hoće li ovim zabranama izaći iz mode. Boris Banović kaže da neće.

"Tako lijepe i mirišljave, cigarete su jednostavno statusni simbol, a držeći je u ruci brojni su stvorili seksi imidž". Kako Boris u nedjelju slavi rođendan, inspiriran novom zabranom odlučio je napraviti veliki tematski party pod nazivom "Prohibicija". Očekuje svu silu hrvatskih celebrityja, svojih suradnika i prijatelja koji bi se trebali izabrati styling u skladu s temom. Na proslavi se, naravno, neće pušiti.

I.M.L., L.V.
Foto: Igor Sambolec/Cropix

Pročitajte više