Tekst iz 1991. otkriva kako se snimala posljednja sezona Top liste nadrealista

Screenshot: Youtube

POVODOM rođendana Nele Karajlića, člana Zabranjenog pušenja i Top liste nadrealista, donosimo vam tekst Mirka Kostovića o snimanju posljednje sezone Top liste nadrealista objavljen u Uni 1991.

Listopad 1991.: U studiju Sarajevske televizije odavno nije bilo toliko prisutnih. Bit će da je veća gužva samo kada se emitira već legendarno-narodnjački Folk-filigran. Sada nije pjesma niti atrakcija. Naprosto, sarajevski mangupi snimaju treći put Top listu nadrealista. A mnoštvo se okupilo da čuje i vidi...

Moramo priznati da je sve šarmantnije na videovrpci nego uživo. Scenarij napisan još u ožujku mijenja se - na licu mjesta. Nele Karajlić i Branko Đurić improviziraju "u hodu", premda novi redatelj Benjamin Filipović (koji je nakon Davora Marjanovića i Miroslava Mandića naslijedio posao) inzistira na još jednoj probi, ona se ne događa. Đuro i Nele izvedu tekst ponovo, ali na drugi način. Tako se umjesto probe događaju sve sami originali, a kasnije, s videovrpce, odabrat će se najbolje, što će gledatelji širom zemlje vidjeti u sedam subotnjih termina.

Kad počne sirena

Citiramo scenarij: prva epizoda, strana 5 - stan Uzeira Tahmiščića. Izvode taktičku vježbu postupka obitelji u mirnodopskoj svakodnevici života. Uzeir gleda na sat i u datom trenutku lupi Ćamila po glavi. Ćamil počinje zavijati kao sirena.

Uzeir: Dva kratka, jedno dugo, šta je to?

Mesud: Dva kratka, aha, napad raketa...

Uzeir: Točno. Vježba, opasnost: dolaze gosti... Potom Ćamil zavija na drugi način.

Uzeir: Šta se radi (pokazuje na Malika)?

Malik: Odlazi se u poslugu po kavu i rakiju.

Uzeir: Pa šta čekaš. U posluga svi!!!

Djeca potrčaše, uzeše vrećicu i lovu i krenuše prema vratima.

Uzeir: Stani (razočarano). Gdje ćeš...

Malik: Pa u poslugu...

Uzeir: Pa ne misliš valjda da ćeš u miru imati vremena, tako, te vrata, te lift, te stepenice... eee, drug moj. Kroz prozor!

Malik: Al' babo, ovo je 12. kat. Nemoj nas opet, boli nas glava od skakanja.

Uzeir: Ama skači, čut će te gosti, jebem ti sve... (Uzeir baca jedno po jedno dijete kroz prozor)...

Na njihov način

Kao što je iz citiranog teksta vidljivo, nadrealisti će se i u najnovijem serijalu baviti svakodnevicom na njihov specifičan način. Centralno mjesto radnje je televizijski studio, a okosnica fabule je borba - protiv mira. Kao što oni vele: "Ovdje se za rat pripremalo stotinama godina, a sada neki hoće da to dovedu u pitanje mir - otvorenim pokretima i sličnim"...

"U ovo sve uskočio sam 'na rez'", kaže nam redatelj Filipović, koji je nakon svog debitantskog igranog filma Praznik u Sarajevu pred novom obavezom. Ili, kao što Nele Karajlić kaže: "Dobili smo i Benjamina u prijelaznom roku - uz dobru deviznu odštetu."

Sugovornik ističe da je sretna okolnost što se s ekipom "nadrealista" poznaje već petnaest godina, to što su prijatelji, pa i ta činjenica da pripadaju istom načinu zezanja. A posao je težak, neka vrsta stabilizacije - stilizacije...

Saznajemo da će gledatelji doživjeti određena iznenađenja, svi vjeruju, prijatna. Ono što su učinili u drugom serijalu s redateljem Mandićem smatraju maksimumom i vjeruju da je teško ići iznad toga. Saznajemo: u okviru tretiranja TV medija više to neće biti parodija na sarajevski Dnevnik, već se stremi u više forme. Poput prvog YU-satelita ZASTAVA 750 i slično...

No, ostaje kao najveći napor učiniti materiju što aktualnijom. Konkretno, prvo će se nasnimiti oni opći univerzalni skečevi koji mogu ići u bilo koju od sedam epizoda. Tijekom narednih tjedana u stilu Danas za sutra bit će rađeni komentari na aktualne događaje (premda u ekipi zaziru da ne bude po onoj "ono od petka ne važi ni u subotu").

U to valja, ipak, sumnjati, jer družina iz Sarajeva već nam je pokazala da umije biti i obiteljska. Tko sumnja, neka se prisjeti koliko su događaji i stavovi iz njihovih prijašnjih emisija (a upravo reprizirani na malim ekranima) mnogim njihovim sudovima dali za pravo u događajima koji su uslijedili.

Došao i Šega

"Kroz smiješno želimo poručiti neke ozbiljne stvari", moguća je vrsta odgovora, a na pitanje: može li doći do nesporazuma kada se njihova ambicija susretne sa gledateljima...

"Vrijeme je onakvo kakvo jeste", riječi su Neleta Karajlića, "i nije naklonjeno ovakvim vrstama emisija. Ali, ako osjetite zujanje kamere, znajte da se mi – 'zajebavamo'"...

Jedini pravi cilj, prema njegovom mišljenju, jest da "nadrealisti" u narednim subotama budu neka vrsta - psihoterapeuta.

"Za sve gledatelje, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku, rasnu - i glazbenu pripadnost. Bez obzira na to da li vole Beatlese ili Stonese: svih jednako tretiramo."

Razgovoru i snimanju prisustvuje udarna trojka: Nenad Janković (poznatiji kao dr. Karajlić), Branko Đurić, zvani Đuro, i Zenit Đozić, zvani Zenit.

Na žalost, ovaj treći nastavak proteći će bez Dade Džihana, zvanog kao Minka, i Borisa Šibera (onog sa naočalama). Razlozi za odsustvo su vrlo jaki. Minka je u Londonu, "na privremenom boravku", a Šiber u Münchenu, "na službenom putu".

Otuda su "nadrealisti" ovaj put s pojačanjem - novim, svježim snagama. Pored Neletovog mlađeg brata, koji je već nastupao, ali nikad kao Minka, što mu je "zapalo" u raspodjeli, novi protagonisti su Davorin Šegulja i Bojan Hadžihalilović. Prvi je poznatiji pod nadimkom Šega i njega se sjećaju oni koji gledaju TV SA3, a drugi je član poznatog sarajevskog dizajn-studija Tri i ovo mu je debi kao komičara.

Sve su skontali

A "šega" će biti, nego što! Umjesto prepričavanja, opet citat iz knjige snimanja. Voditelj u studiju, koji podsjeća na Yutelov:

"Pošto je ovo delikatna tema odlučili smo da i vas, poštovani gledatelji, uključimo u razgovor preko naših telefona.

A telefoni su 653-783 i 658-374, zatim tražite lokal 22 i pozivni 'halo' za one koji nisu iz Sarajeva ili 'alo' za one koji su iz Sarajeva, pa na lokalu 22 pitajte imal' tu Nusreta, koji obično bude zauzet u drugoj prostoriji, pa ga sačekajte da dođe, to je minuta, a ako Nusret ne bude, onda zovite na telefon 657-483 i čekajte da zvoni najmanje tri puta da se ne bi fax uključio, javit će vam se jedna divna gospođa Jasna, koja je ovako vrlo ljubazna i javit će vam gdje je Nusro i na koji ga broj možete dobiti, jer je sigurno na nekom drugom lokalu, a ako i tada Nusro ne bude, Jasna će vas spojiti sa centralom na kojoj radi neka gluha baba, pa morate glasnije govoriti da vas čuje, i tražite lokal 25, gdje ćete dobiti Marinu, koja je velika raja sa Nusretom i koja sigurno zna gdje se on nalazi, e, kad dobijete Nusreta na jedan od ovih načina, tražite da vas spoji sa našim telefonima i vi ste direktno u programu..."

Na pitanje jesu li svjesni da se ovaj program pojavljuje u drugačijem i novom auditoriju -  okruženju, uglas odgovaraju:

"Mi smo već davno skontali da će to sve tako biti!"

"Postoji ona genijalna - sva'ko mora raditi svoj pos'o", kažu. "Naš poziv je da smo zabavljači i taj posao moramo raditi. Bez obzira kakvo je vrijeme i kakvo je doba nastupilo."

I još kažu da neće praviti nikakve pojedine dijelove svog programa za različite dijelove ove zemlje.

"Jer, mi smo uvijek, pa i sada, šegu za svakoga, pa i za nas same", kaže Zenit Đozić. "Za to pravo smo se borili, pa ga i izborili, pa ćemo nastojati da ga i sačuvamo."

Zenit će, nadamo se, takvo nešto sa drugarima i osigurati, ali jedno nije: usred snimanja, ovih dana, naprosto je nestao. Dobro upućeni saznaju da je osvanuo u uniformi rezervne milicije (ovo uistinu nije nadrealistički vic, provjerite kod Đozića, kad ga sretnete).

Zenit je nestao

Nadrealisti se po vlastitom priznanju nikada nisu bavili politikom, pa ni sada takve namjere nemaju, premda to svi uveliko rade.

"Oduvijek smo se bavili sociologijom i psihologijom koja formira tu politiku", kaže Branko Đurić.

Skromni doprinos razumijevanju "svega onoga što se događa" je najkraći moto njihovih ambicija u ovom izdanju Top liste nadrealista.

"Na tapetu će nam, naravno, biti i Europa", rekoše uglas. "I oni su nam interesantni."

Umjesto zaključka, ostavljamo vam da iz znatiželje dočekate prvu od sedam epizoda. Radujmo se zajedno, ako je to još moguće, jer bit će da je ova nova serija Top liste nadrealista začeta i nastaje usprkos svemu.

A do tada, evo, dobro došli u još jednu emisiju o alternativnoj medicini. I u njoj (po 7. epizodi knjige snimanja)...

"... Biti će riječi o marginalnim pojavama u prirodi i oko nje. Voditelj je veliki znalac i humanist Ogulin Čulibrk Oglo, i danas će vam on pokazati mnoge male tajne koje priroda krije - kako oprati zube bez četkice, kako mršavjeti sa tri kilograma janjetine dnevno, kako poboljšati vid upotrebljavajući i guleći pola kilograma bijelog luka, i slično..."

Stoga nemojte propustiti i ovu rubriku. Nikad se ne zna kada će vam možda i zatrebati.

Napisao: Mirko Kostović (Una, 1991.)

Pročitajte više