Tekst ovog kolumnista je upravo prodan za 3.6 milijuna kuna

Foto: EPA

KOLUMNIST New York Timesa u četvrtak je prodao jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara (oko 3.6 milijuna kuna), što je zadnji u nizu primjera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe.

Cilj članka Kevena Roosea pod nazivom "Kupite ovaj komentar na blockchainu" bio je testirati tržište i utvrditi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamjenjivi digitalni tokeni (NFT).

NFT je digitalni predmet poput crteža, glazbe, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvoren blockchain tehnologijom. Smatra se da je autentičnost iza koje stoje računalne mreže neprobojna.

Virtualni predmet, a zapravo se radi o računalnom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

NFT-ovi su postali popularni proteklih mjeseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu.

U ponedjeljak je prva poruka stavljena na Twitter prodana za 2.9 milijuna dolara, a radi se o poruci osnivača Twittera Jacka Dorseya.

Početkom mjeseca digitalni kolaž američkog umjetnika Beeplea prodan je putem dražbovne kuće Christie's za 69.3 milijuna dolara.

Na kraju 24-satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 ethereuma, kriptovalute u protuvrijednosti 563.000 dolara.

Roose je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodan, novac biti preusmjeren u dobrotvorne organizacije koje podupire New York Times.

Pročitajte više