Teretana i fakultetske obaveze: Kako balansirati između učenja i treniranja?

Shutterstock

Početak školske i akademske godine donosi sa sobom mnoštvo obaveza, ali i priliku za uspostavljanje novih navika. Mnogi mladi žele ponovno započeti s fizičkom aktivnošću u teretani, no pitanje je - kako uskladiti sve to s gustim rasporedom predavanja i učenja?

Prilagodba je ključna

Nije tajna da je redovita fizička aktivnost ključna za očuvanje zdravlja, ali također pomaže i u održavanju mentalne ravnoteže, što može biti dragocjeno tijekom ispitnih rokova. No, kako pronaći vremena za teretanu?

Planiranje unaprijed: Pravite tjedni raspored gdje ćete uvrstiti vrijeme za trening. Ako znate da imate predavanje do kasno, možda je jutarnji trening idealno rješenje.

Iskoristite praznine: Ako između predavanja imate nekoliko slobodnih sati, iskoristite to vrijeme za brzi trening. Čak i 30 minuta intenzivnog vježbanja može činiti razliku.

Grupni treninzi: Mnoge teretane nude grupne treninge koji su često kraći, ali intenzivni. Također, vježbanje u grupi može biti motivirajuće.

Trening kod kuće: Ako stvarno ne stignete do teretane, postoji mnogo online vodiča i aplikacija koje vam mogu pomoći da vježbate kod kuće.

Povezivanje s obavezama: Umjesto lifta, koristite stepenice. Ako je fakultet ili škola blizu, razmislite o hodanju ili vožnji biciklom.

Savjeti za održavanje motivacije

Postavite ciljeve: Bilo da je riječ o postizanju određenog broja koraka dnevno ili održavanju redovite rutine, ciljevi mogu biti iznimno motivirajući.

Budite fleksibilni: Ako jedan dan ne možete otići u teretanu, ne obeshrabrujte se. Svaki dan je nova prilika.

Pronađite partnera za vježbanje: Prijatelj može pomoći u održavanju redovitog ritma i motivacije.

Balansiranje između akademskih obaveza i treninga može biti izazovno, ali s pravim planiranjem i motivacijom, sve je moguće. Redovito vježbanje može poboljšati vašu koncentraciju, smanjiti stres i pomoći vam da se osjećate bolje kako fizički, tako i mentalno. Dakle, pronađite svoj ritam i krenite u nove pobjede, kako u teretani tako i u učionici!

Pročitajte više