Tip napravio sustav za javno sramoćenje političara koji na sjednici bulje u mobitele

Foto: Twitter

DIGITALNI umjetnik Dries Depoorter pokrenuo je instalaciju The Flemish Scrollers koja prati ponašanje flamanskih političara na sjednicama u Belgiji. Njegov softver koristi prepoznavanje lica za automatsko prepoznavanje političara kojima telefon odvlači pažnju kad zasjeda parlament, a rezultati su već poznati.

Projekt je pokrenut u ponedjeljak, a Depoorterov sustav prati dnevne prijenose vladinih sastanaka na YouTubeu kako bi procijenio koliko dugo pojedini parlamentarac gleda u telefon na sastanku koji je u tijeku. Ako sustav otkrije osobu koja nije fokusirana na sjednicu, javno će je identificirati objavljivanjem isječka - na Instagramu i Twitteru.

Optuženi predstavnik bit će imenovan i osramoćen na društvenim mrežama. Bot također ljubazno traži od političara: "Pls ostanite fokusirani!"

Na službenim stranicama projekta stoji da će, ako nijedna sjednica nije u tijeku, softver umjesto toga početi analizirati ponašanje političara iz arhiviranih prijenosa uživo. To bi moglo značiti da će softver javno sramotiti i političare koji su sudjelovali u prošlim sjednicama. 

Za manje od 24 sata od pokretanja flamanskih Scrollera program je već identificirao četiri političara zaokupljena telefonima i pokrenuo raspravu na društvenim mrežama.

Pročitajte više