U Britaniji objavljen popis 300 "odbitnika" kraljičinih odličja

NA SVJETLO dana došao je tajni popis više od tristo uglednika koji su odbili britansku plemićku titulu, javlja BBC u nedjelju.

Pjevač David Bowie i glumački komičarski duo Dawn French i Jennifer Saunders neke su od slavnih ličnosti koje su odbile takve počasti, saznaje se iz dokumenata koji su procurili iz Whitehalla.

Bowie je odbio odličje dodijeljeno 2000. povodom kraljičina rođendana, a French i Saunders odbile su godinu poslije odličje "za zasluge u komediji".

U Whitehallu je već pokrenuta istraga da se otkrije krtica koja je odala te tajne dokumente.

Dokument od 400 stranica s popisom svih koji su od Drugoga svjetskog rata odbili odličje što im u kraljičino ime nudi premijer, objavile su novine Sunday Times.

U dokumentima nije zabilježeno obrazloženje za odbijanje.

Više od 40 slavnih ličnosti odbilo je odličje samo za vladavine premijera Tonyja Blaira.

Popis je navodno sastavio protokolarni odjel Kabineta kako bi se izbjeglo ponovno nuđenje odličja onima koji su ga jednom odbili.

Jedan od nedavnih "odbitnika", JG Ballard, autor "Carstva sunca", izjavio je da je odbio ovogodišnje odličje za "zasluge u književnosti" jer se protivi "besmislu" cijeloga sustava.

"Tisuće odličja dodjeljuju se u ime nepostojećega britanskoga imperija i zbog toga nam se smiju, a to potiče i odbojnost prema kruni", rekao je Ballard.

"Mislim da to iskorištavaju političari i da je oduvijek tako", dodaje on.

Sunday Times navodi kao "odbitnike" titula "sir" i "dame" glumce Alberta Finneyja i Vanessu Redgrave, slikara LS Lowryja, dramatičara Michaela Frayna, umjetnika Franka Auerbacha te Richarda Lamberta, bivšeg urednika Financial Timesa.

Slikar LS Lowry odbio je više odličja nego itko drugi - ukupno pet, pišu novine.

Među ostalim imenima na popisu "odbitnika", koji se ne objavljuje niti uz 30-godišnju odgodu kao vladin dokument, slavna je kuharica Nigella Lawson, dječji pisac Roald Dahl i glumac Kenneth Branagh.

Na svakih pet "odbitnika" jedan je naknadno prihvatio odličje, među njima i redatelj Alfred Hitchcock koji je 1962. odbio, a neposredno pred smrt prihvatio kraljičino odličje.

Među onima koji su odličje odbili, rijetki su javno objasnili zašto to čine. No crni pjesnik Benjamin Zephaniah prošli je mjesec rekao da odbija odličje koje simbolizira kolonijalnu okrutnost i ropstvo.

Prema njegovim riječima, već naziv odličja, Red britanskoga imperija, ostavlja dojam bijele prevlasti, a on se, rekao je, cijeli život "borio protiv naslijeđa toga imperija".

Pokojni Beatle John Lennon možda je i najpoznatija ličnost među "odbitnicima". On je odličje dobio 1965., a vratio ga je četiri godine poslije.

U popratnom pismu Lennon je napisao: "Vaše Veličanstvo, vraćam vam ovo u znak prosvjeda protiv britanskoga sudjelovanja u slučaju Nigerije-Bijafre, protiv naše podrške Americi u Vijetnamu i protiv pada "Cold Turkeya" na top listama...".

Prošli je mjesec otkriveno da ministri razmišljaju o promjenama sustava dodjele odličja jer se čuju pritužbe da ih dobiva premali broj pripadnika etničkih manjina.

Pročitajte više