U utorak potpuna pomrčina Mjeseca

ASTRONOMSKO društvo "Beskraj" iz Zagreba izvijestilo je da će se u utorak, 4. svibnja, iz naših krajeva moći vidjeti potpuna pomrčina Mjeseca.

Pomrčina Mjeseca događa se kada Mjesec prođe kroz sjenu planeta Zemlje. Iako to nije tako rijedak događaj kao pomrčina Sunca, ipak je zanimljiv, budući da se lako vidi tzv. golim okom, te nije potrebno nikakvo optičko pomagalo za uživanje u tom prirodnom fenomenu, ističu u "Beskraju".

Za vrijeme potpunih pomrčina Mjesec bude zatamnjen, ali ne uvijek na isti način i do istog stupnja zatamnjenja. To, naime, ovisi o čistoći zemljine atmosfere (količini oblaka i prašine).

Naime, refrakcija sunčevih zraka kroz zemljinu atmosferu uzrokuje da Mjesečeva površina za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca poprimi bakrenu ili crvenkastu boju ili, ako je pomrčina tamnija, metalnosivu.

Zbog toga je zanimljivo promatrati pomrčinu Mjeseca jer se nikada ne zna kako će točno Mjesec izgledati i koju će nijansu poprimiti.

U utorak će Mjesec početi ulaziti u Zemljinu sjenu u 20,48 sati.

Početak potpune pomrčine Mjeseca je u 22,30 i traje sve do 23,08 sati.

Astronomsko društvo "Beskraj" će organizirati promatranje pomrčine dalekozorima i teleskopima sa Cmroka u Zagrebu, te poziva sve zainteresirane da im se pridruže u promatranju. Posjetitelji će moći promatrati i druge objekte na nebu (npr. Jupiter) kroz teleskope članova društva.

Pomrčina Mjeseca će se moći vidjeti iz cijele Hrvatske.

Pročitajte više