Uđite u naša četiri zida: U Zagrebu se otvara izložba o LGBTIQ+ identitetima

Foto: Press

U TIFLOLOŠKOM MUZEJU u Zagrebu održat će se izložba o LGBTIQ+ identitetima, ujedno i prva institucionalna izložba na ovu temu u Republici Hrvatskoj. Naziv izložbe je Uđite u naša četiri zida.

Izložba će biti otvorena na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, kao i na Međunarodni dan muzeja, a razdoblje izložbe obuhvaća 28. lipnja, kada se obilježava Dan pobune kod Stonewalla 1969., događaja koji je bio prekretnica na međunarodnom planu u ostvarivanju ljudskih prava LGBTI osoba.

Autorice izložbe su mr. sc. Željka Bosnar Salihagić, muzejska savjetnica i ravnateljica muzeja, i dr. sc. Morana Vouk Nikolić, muzejska savjetnica u Tiflološkom muzeju

Tiflološki muzej 70 godina ističe prava manjinskih skupina

1953. godine Tiflološki muzej započeo je svoju 70 godina staru povijest baveći se slijepim osobama, pa onda i slabovidnima, da bi misiju nastavio borbom za prava svih osoba s invaliditetom. Štiteći prava jedne manjinske skupine, prirodno se razvila briga i skrb za druge skupine na margini društva, one ranjive i nedovoljno zaštićene, često zaboravljene u svojim naoko homogenim okruženjima, naglašavaju. 

"Trudimo se uvijek obraćati svima i nikomu nikada ne zatvarati vrata. U tome je poseban i drugačiji i na to smo ponosni. Bavili smo se i nasiljem, osobama treće životne dobi, kroničnim bolestima, migrantima…", poručuju iz muzeja.

20 godina od prve Povorke ponosa u Zagrebu

Povod izložbi o LGBTIQ+ identitetima je 20 godina od prve Povorke ponosa u Zagrebu 2002. godine. "Zbog ograničenja prostora i opsežnosti ove podzastupljene teme, nažalost nisu detaljno prikazani i zastupljeni svi LGBTIQ+ identiteti ni priče, stoga je namjera ove izložbe tek odškrinuti vrata i potaknuti daljnje inicijative propitivanja problematike unutar spomenuta četiri zida", naglašavaju organizatori.

"Izložbom smo željeli uputiti na to kako prava koja traže LGBTIQ osobe nisu posebna prava, nego osnovna ljudska prava, pravo na mjesto pod suncem, te istodobno naglasiti kako se pitanja prava na različitost ne mogu i ne smiju zanemariti i osporiti", poručuju.

Cjeline izložbe Identitet, Iskorak, Intimnost i Vidljivost obuhvaćaju razna životna razdoblja i životne situacije queer osoba, u koje je uklopljen zdravstveni, zakonski, obiteljski, kulturni i aktivistički segment.

Izazov u godinama koje slijede

Homofobija, negativni stavovi prema LGBTIQ+ osobama, osude, mržnja, pa i nasilje temelje se najvećim dijelom na stereotipima neinformiranosti i nedostatka otvorenog socijalnog kontakta s queer osobama. Upravo je stoga educiranje javnosti o različitim seksualnim orijentacijama i pitanjima rodnog identiteta i izražavanja vrlo važno.

"Godine koje slijede, uzimajući u obzir osobito galopirajuću klimatsku krizu koja predstavlja nikad veći i dugoročan globalni izazov, bit će velik filter za društva i zajednice naroda, koji će pokazati koliko je važno uvažavanje raznolikosti za preživljavanje, kvalitetu života i napredak", naglašava Saša Tkalec.

"Preostaju brojna područja koja valja razvijati za daljnji oporavak queer zajednice i razvoj društva, poput dosljednog provođenja postojećih zakona, unapređenja potpore transrodnim osobama u pogledu olakšavanja socijalne, pravne i medicinske tranzicije, potpore prognanim i izbjeglim queer osobama, uspostave LGBTI centara u većim gradovima i mnogih drugih važnih potreba", dodaje.

Pročitajte više