Umjesto princa, ljubljenjem žapca možete dobiti salmonelu



LJUBLJENJEM žapca na filmskom platnu pred princezom se stvori predivan princ, međutim u stvarnosti činjenice su ipak malo drukčije. Američka udruga veterinara uništila je san svim djevojčicama koje majke "hrane“ bajkama – ako poljube žabu, zasigurno neće dobiti princa, ali je velika mogućnost da dobiju salmonelu.

Uoči premijere Disneyjeva crtića "Princeza i žabac", strani mediji su se raspisali upozoravajući javnost koliko može biti štetan dodir s vodozemcima. U protekloj godini u SAD-u je zabilježeno pedesetak slučajeva zaraze salmonelom od vodozemaca, od čega većina mlađih od 10 godina. Zanimljivost je da su pola od tog broja djevojčice mlađe od 10 godina. Stoga su stručnjaci napravili popis uputa kako rukovati s vodozemcima u kojima između ostalog stoji da se žabe ne smiju kupati u kuhinjskom sudoperu ili u blizini bilo kojeg područja koje se koristi za pripremu hrane ili pića.

Žabe možda nisu najbolji kućni ljubimci, ali posve je neškodljivo ako velike i male djevojčice gledaju prvu crnu princezu u jednoj ekraniziranoj bajci i maštaju da će darovanim poljupcem krastavoj žabi dobiti princa iz snova.  

Pročitajte više