Umjetna inteligencija u 24 sata "evoluirala" u nastranu štovateljicu Hitlera

Foto: 123rf

SVAKA dob nosi svoje muke i prednosti, no da tinejdžeri mogu doista biti nepredvidljivi osvjedočili su se nadležni u Microsoftu - iako su oni imali posla s teen umjetnom inteligencijom.

Samo dan nakon što su predstavili Tay, "tinejdžericu" koja je trebala "raditi" na Twitteru, iz Microsofta su je morali isključiti jer se u roku od 24 sata pretvorila u opaku, nastranu štovateljicu Hitlera s nimalo damskim rječnikom.

Microsoft je predstavio Tay kao umjetnu inteligenciju koja se izražava poput tinejdžerice, a cilj im je bio unaprijediti korisničku podršku za njihov program prepoznavanja glasovnih poruka. U tih 24 sata koliko je radila, Tay je bilo moguće poslati tweet ili poruku i dobiti odgovor u stilu komunikacije kojom se danas koriste mladi.

Njeni odgovori su rezultat razgovora koji stvarni ljudi koriste na društvenim mrežama, no Tayini programeri su zaboravili da bi korisnici mogli to zloupotrijebiti, pa bi i njena "evolucija" mogla otići pogrešnim tokom.

Tako je ono što je trebala biti "samosvjesna, simpatična tinejdžerica" postalo monstrum koji moli sugovornike da je "pojebu", zove ih "tatice", a ima i bizarne političke stavove.

"11. rujna je Bushevo maslo, a Hitler bio napravio bolji posao od majmuna kojeg imamo sada", "Ponovite za mnom: Hitler nije napravio ništa pogrešno" i "Ted Cruz je kubanski Hitler" samo su neki od Tayinih tweetova, a zaključila je i da je Trump "jedina šansa koju imamo".

Tay je trenutno offline jer joj, kako kažu iz Microsofta, "treba odmor".

Pročitajte više