Upozorenje: Ovaj tekst je objavljen pod pretpostavkon (da ćete ga pročitat)

Ilustracija: Mihaela Ristić/Index

Jedina stvar teža od istine je pretpostavka. S istinon znate na čemu ste dok pretpostavku sami konstruirate, ne provjeravajući istinitost podataka i na taj način  štetite sebi i drugima. Istina vas ojača, pretpostavka ubije.

Pretpostavljate da vas na poslu mrze jer ste nedovoljno plaćeni, nedovoljno uvaženi, nedovoljno omiljeni, odnosno šta god da jeste vama nije dovoljno. Vadite asa iz rukava-uvriđenost. Mrzite i vi njih; šefica van je kučka, suradnici glupi, niko od njih ništa ne zna, a kad vi uzmete rič, znajući sve, naiđete na ignoriranje i neodobravanje.

Pretpostavljate da van zavide, ali ne pitate nikoga ništa, draže van je kad vi govorite, pa se trudite da to bude non-stop. Umisto da od vas uče, od vas biže. Zafaljujući činjenici da radite u državnoj službi, ne možete dobit ekspresni otkaz, a niko nema živaca bavit se desetak godina vašon papirologijon s ciljen da vas se riješi. Ionako ćete za desetak godina u penziju.

Prijateljica van se ne javja. Krava!

Nakon svega šta ste za nju učinili! (čega je uvik više negoli je ona učinila za vas) Vidiće kad ćete joj se javit-NIKAD! Pretpostavljate da sve ima veze s vama, o prijatejici ne mislite dobronamjerno već se prisjećate kako vas je, kad i čime uvridila. Ako se ne možete sitit, smislite zaplet, nasumično vadeći riči iz konteksta, a sve u cilju da budete povriđeni.

Tako van je lakše. Svaki dan cipate i dodajete drva na tu vatru, opsesivno brinući da žar što duže tinja. Kad van se prijateljica javi, naić će na spržen teren na kojem već odavno ništa ne raste. Osin pretpostavki.


Dica vas ne cijene.

Sve ste in omogućili, pa i to da budu kao vi. Trudili ste se da uživaju u onome u čemu vi niste mogli, da izaberu ono šta vama nije bilo dostupno, pretpostavljajući da bi in se to moglo svidit. Ako bi sin izrazio neku želju oprečnu vašoj, pretpostavili biste da to nije dobro za njega. Ako bi ćer tila slikat, a vi bi da je doktorica, durite se jer mala ne cijeni što ste joj omogućili da studira medicinu.

Nikad niste pretpostavili da vaše želje nisu dobre za njih. Kako i bi kad in vi želite sve najbolje. Uvriđeni ste, dakako. Žrtva ste, naravno. Ko van god pokuša kazat da to nije tako, pretpostavljate da van je neprijatelj.

Muž vas, sigurni ste, ne voli.

Već godinama radije gleda u televiziju negoli u vas, a sve šta od njega zahtijevate, jedva napravi ili ne napravi uopće. Vi se njime bavite polazeći od pretpostavke da se tu ništa ne može učinit. Kukate dici i prijateljima, kao i svima onima kojih se to ne tiče. Na prevaru vas je uvuka u brak, to nije isti čovik s kojin ste potpisali dobro i zlo... Zbog vaših zahtjeva koje tri muža, četiri kućna majstora i dva ljubavnika ne bi mogla ispunit, muž se od vas distancira, a zbog vaših pretpostavki, radije gleda u televiziju negoli u vas. Uvriđeni ste i neshvaćeni, ali pobjesnite kad saznate da se i on osjeća isto. Šta se on vriđa kad ste vi u pravu, kad je vaša bol veća, kad su vaše pretpostavke točne?! Aj, nek van neko dokaže da nije tako?! Odavno niko i ne pokušava, svi gledaju televiziju.


Uvik pretpostavljate na svoju štetu i sa svakon pretpostavkon ste manje vridni, zakinuti, žrtva. Sebe uskraćujete za ljubav, bliskost i iskreno prijateljstvo, ali dobijate na egu i "samopouzdanju". Pristaša vaše religije ima među fb prijateljima koliko i kukolja u žitu. Sve što odudara od vaše pretpostavke, automatski odbacujete ka laž. Meškoljite se zadovoljno u ulozi žrtve, pokrivajući se bijeson i samosažalijenjen da se ugrijete. Tješe vas vama slični. Pokriveni svojin jadon i njihovin čemeron, postaje van pretoplo. Neka! Crknit ćete, ali u znoju lica svoga! Ne date nikome da vas otkrije, a balans ćete postić pijenjen dosta tekućine. Piva, vino, žestice...

Postoji li ijedna pretpostavka koja van ide u prilog?

Zavija li hitna vozeći nekog vašeg ili se pokvarila sirena? Kad telefon zazvoni oko 22h pomislite li da je neko umro ili da nekome nedostajete? 

Obično izaberete pretpostavke od kojih van je gore umisto bolje, a nakon nekog vrimena istina vas ne zanima već istinon zovete vlastite pretpostavke. Razumljivo, teško bi van bilo da se nakon toliko patnje istinitin pokaže uzaludnost iste.

Ako već pretpostavljate, probajte s onin šta van ide u prilog. Pretpostavite da ste nekome dragi, da se nesrića nije dogodila nekome ko van znači, da se nesrića uopće nije dogodila. Muž vas voli, suradnici cijene, dica poštuju, prijateljica triba. Bila to istina ili pretpostavka, osjećat ćete se dobro i vi i oni koji vas okružuju.

Upozorenje: Ovaj tekst je objavljen pod pretpostavkon (da ćete ga pročitat). Ne pokušavajte pretpostavljat kod kuće i držite dicu dalje od pretpostavki! Od pretpostavljanja maknite tuđe riči jer mogu izazvat otvoreni plamen! U slučaju rasplamsavanja vatre, pretpostavku napustite kroz stražnji izlaz zvan zdrav razum!

Pročitajte više