Uprava San Francisca za zabranu pušenja u gradskim parkovima

GRADSKA uprava San Francisca izglasala je u utorak prijedlog o zabrani pušenja u javnim parkovima, čime bi taj grad trebao postati prvi veći američki grad koji se odlučio za tako drastičnu mjeru kada je u pitanju uživanje duhana.

"Ovo je prvi takav prijedlog kojim se zabranjuje pušenje u svim javnim parkovima i rekreacijskim centrima u ovome dijelu Amerike", rekla je predstavnica gradske uprave Michela Alioto-Pier koja sponzorira predloženu zabranu. Da bi se prijedlog ozakonio treba ga još službeno odobriti gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom.

Nekoliko manjih kalifornijskih gradova već je zabranilo pušenje u gradskim parkovima. To su Santa Monica, Beverly Hills i Fresno.

"Pušenje predstavlja opasnost za svakoga, posebno za sasvim malu djecu. Osim toga pušači u parkovima nisu dobar primjer za djecu", objasnila je Alioto-Pier.

"Parkovi su, na žalost, mjesta na kojima pušači često odbacuju opuške po tlu, dakle ondje gdje se dječica igraju. Također uništavaju okoliš. Dokazano je da je za biorazgradnju jednog filtera potrebno 10 do 12 godina, a otrovi idu u podzemne vode".

Sljedeći korak gradske uprave San Francisca bit će vjerojatno zabrana pušenja na kalifornijskim pješčanim plažama.

Pročitajte više