VIDEO Djevojčica koja je samo željela živjeti slobodno: Tragična priča koja živi 74 godine

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 74 godine Otto Frank svojoj kćeri Anni za 13. rođendan je darovao dnevnik. Zapravo je bila riječ o autogram knjižici za koju je djevojčica procijenila da bi se mogla iskoristiti kao dnevnik, a nakon nje ispisala je još dvije knjižice.

"Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti... i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe", napisala je Anne u dnevnik, obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty.

Ispisala je Anne od lipnja 1942 do kolovoza 1944. 360 listova, a njen dnevnik postao je svjedočanstvo o odrastanju u strahu i izolaciji. Preveden je na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka.

Annina obitelj bila je liberalna židovska obitelj iz Frankfurta na Majni, koja je dolaskom nacista na vlast 1933.pobjegla u Amsterdam. Nakon njemačke okupacije Nizozemske, od srpnja 1942. godine živjeli su u tajnom skloništu. Otkrio ih je Gestapo 4. kolovoza 1944,  Annu i njenu sestru odveli su u koncentracijski logor Bergen-Belsen, a roditelje u Auschwitz. Iako je očito da ih je odao netko tko je znao gdje se kriju, ni danas se ne zna tko je to bio.

Anne je umrla od tifusa u ožujku 1945. godine, samo nekoliko tjedana prije no što su Britanci oslobodili logor. Od iste bolesti preminula je i njena sestra Margot, dok im je majka umrla od gladi.

Otac Otto je preživio te je 1947. godine objavio kćerin dnevnik pod nazivom "Tajno sklonište". Dnevnike mu je dala Miepe Giese koja ih je skrivala, nadajući se da će ih vratiti Anni nakon rata. Da je dnevnik pročitala vjerojatno bi ga uništila, jer je Anne navela sve ljude koji su pomogli u skrivanju njene obitelji. 

Pročitajte više